Оказа се, че 2022 година не е била никак добра за някои хора. Не за обикновенните, а за милиардерите.

Излиза, че има доста богаташи, които са загубили колосално имане през изминалата година.

Ето кои са те:

1. Бил Гейтс: 27,3 милиарда долара

Докато много от милиардерите в този списък загубиха пари поради падащи акции, съоснователят на Microsoft и бивш най-богат човек в света Бил Гейтс загуби пари по друга причина: благотворителни каузи.

През юли Гейтс обяви в Twitter: „Планирам да дам почти цялото си богатство на фондация. Ще се спусна до дъното на списъка на най-богатите хора в света".

Гейтс обяви това, когато дари 20 милиарда долара на своя филантропичен фонд, Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

2. Франсоа Бетанкур Майерс: 30,7 милиарда долара

Франсоа Бетанкур Майерс, известна с това, че е внучка на основателя на L'Oreal, отчете нетна загуба от 30,7 милиарда долара от своя дял от 33% в L'Oreal.

Един ключов фактор за загубата й беше спадът на акциите на L'Oreal през октомври, който Investing.com съобщи, че се дължи на блокирането на Covid-19 в Китай, което засяга ключовото подразделение на компанията за луксозни продукти, уточнява "Телеграф".

3. Макензи Скот: 31,7 милиарда долара

Подобно на Гейтс, Макензи Скот видя, че нетната й стойност намалява в резултат на нейните филантропски усилия.

След развода си с Джеф Безос, Скот получи 25% от дела на Безос в Amazon, което е около 4% от компанията.

Според Forbes тя е обещала да раздаде половината от състоянието си приживе.

През май USA Today съобщи, че Скот е раздала 12 милиарда долара на различни благотворителни организации от 2020 г. насам.

Падащите акции на Amazon обясняват останалото.

4. Сергей Брин: 38,1 милиарда долара

Съоснователят и член на борда на Google Сергей Брин загуби 38,1 милиарда долара тази година, тъй като компанията майка на Google Alphabet, не изпълни прогнозите за тримесечна печалба, тъй като бизнесът й с дигитална реклама не изпълни целите.

5. Бернар Арно: 38,2 милиарда долара

Най-богатият човек в света за 2021 г. Бернар Арно е в списъка на милиардерите с най-големи загуби, с намаление на нетното си състояние от 38,2 милиарда долара.

Само през септември френският милиардер загуби 4,06 милиарда долара поради ефекта от новите данни за инфлацията и по-високите лихви.

Нетната му стойност обаче все още може да се възстанови, тъй като Reuters съобщи, че продажбите на френската транспортна LVMH са се увеличили в сравнение с предходната година, отчасти благодарение на увеличената покупателна способност на потребителите в САЩ.

6. Лари Пейдж: 39,2 милиарда долара

Пейдж, който е съосновател на Google и споделя 12 процента дял в Alphabet със Сергей Брин, отбеляза подобен спад в нетната си стойност като неговия колега.

В септемврийския доклад загубите възлизат на 39,2 милиарда долара, вероятно поради пропуснатите цели на Alphabet и спада в приходите от реклами в платформата YouTube.

7. Джеф Безос: 65,7 милиарда долара

Основателят и главен изпълнителен директор на Amazon, Джеф Безос, наблюдава спад на нетната си стойност от известно време.

Неговото нетно състояние е намаляло с над 90 милиарда долара от юли 2021 г.

Той е загубил 65,7 милиарда долара тази година и 23 милиарда долара през нощта на 27 октомври, след като неговият онлайн търговец на дребно прогнозира по-слаби празнични продажби.

Въпреки това цените на акциите се възстановиха на отварянето на следващия ден, намалявайки загубата за една нощ до 7,5 милиарда долара.

8. Илон Мъск: 66, 4 милиарда долара

Главният изпълнителен директор на компанията Tesla, който наскоро купи и мрежа Twitter има спад в имането с 66,4 милиарда долара.

Той купи платформата за 44 милиарда долара.

Това придобиване доведе до спад на нетната стойност на Мъск с 9 милиарда долара.

Сега тя е изправена пред няколко финансови предизвикателства при преобръщането на бизнеса, тъй като Twitter не успя да реализира годишна печалба през три от последните пет години.

Според Forbes Мъск също е претърпял финансови загуби по-рано тази година, когато акциите на Tesla паднаха с 8% през май.

9. Чангпенг Жао: 72,6 милиарда долара

Основателят и главен изпълнителен директор на Binance, чието състояние възлизаше на 96 милиарда долара в един момент, натрупа загуби от 72,6 милиарда долара поради срива на криптовалутата.

През септември Binance публикува доклад, който разкрива, че „крипто пазарът се срива силно“.

Сривът се дължи на макроикономически фактори, тъй като щатският долар показа повишена сила спрямо биткойн, най-известната криптовалута.

10. Марк Зукърбърг: 87,3 милиарда долара

Най-голямата нетна загуба за годината може да се припише на основателя на Facebook и главен изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг.

Към септември 2021 г. 38-годишният е загубил повече от половината от състоянието си, което го изхвърля от списъка на 10-те най-богати хора в САЩ, където е от 2015 г.

Според Forbes акциите на Meta са надолу с 57 процента през изминалата година.

Спадът е причинен главно от загуби в приходите от реклама поради промени в политиката за поверителност от Apple, както и от конкуренцията от други мрежи, като TikTok.

Оперативната печалба също беше повлияна от голямата инвестиция на компанията в Metaverse.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук