От пандемията насам българското Черноморие прогресивно губи една от най-любимите си групи - руските туристи. Изгонени първо от вируса, а след това и от обтегнатите отношения между София и Москва, руските туристи все по-малко и по-малко достигат до нашите топли води, пише webcafe.bg.

Нещо повече - с обявяването на България като неприятелска страна и забраната на чиновници от държавния апарат на Руската федерация да притежават имоти в неприятелски държави, много руски собственици на имоти у нас се принудиха да продават.

Но пак е лято. И въпреки, че има война, мнозина руснаци се запътват към своята лятна почивка. Къде?

Сривът на рублата и растящите икономически проблеми означават, че много обикновени семейства ще прекарат по-топлите месеци при роднини на село или най-много по руския бряг на Черно море.

Онези, които обаче разполага с достатъчно пари, за да могат да си позволят пътуване в чужбина, сега търсят дестинации в Европа и Азия, които са готови да ги приемат.

Ето шест от топ дестинациите, където това лято си почиват руснаците:

Турция

Едно от най-честите (и откровено мързеливи) описания на Турция е "място, което събира в себе си Изтока и Запада". Това старо клише придоби съвсем ново значение с началото на войната в Украйна, където Турция, държава членка на НАТО, от една страна отказваше да наложи санкции на Москва, а от друга даваше сериозна подкрепа за властите в Киев.

Именно тази специфична позиция на Анкара се оказа достатъчен фактор да привлече много руснаци, които искаха да преместят активите си в чужбина. В допълнение към това Турция предлага едно от малкото европейски летища, които не са забранили полетите от Русия.

И докато небето на Европейския съюз остава затворено за руски самолети, турските туроператори предлагат на руските авиокомпании слънчеви дестинации като Анталия и Бодрум само за 130 евро.

Така през първата половина на 2023 г. приходите от туризъм в Турция са нараснали с над 25%, достигайки 21,7 милиарда долара, става ясно от публикуваните тази седмица статистики.

Очакванията са до края на годината общо 7 милиона руснаци да посетят страната.

Нещо повече - някои руснаци имат желанието не просто да посетят Турция, но и да останат. В момента в страната има издадени над 145 хил. разрешения за постоянно пребиваване на руски граждани, което доведе до още повече увеличение на цените на имотите в Истанбул.

Проблемът е, че заедно с тях в Турция сега живеят и десетки хиляди украинци, избягали от войната, и това създаде напрежение в курортни градове като Анталия.

А предвид нарастващите антимигрантски настроения в Турция покрай президентските избори през май, и двете групи може да са изложени на риск да бъдат изпратени у дома.

Грузия

За нас може да звучи далечно и странно, но сред руснаците тази държава от Южен Кавказ има почти митичен статут. В техните очи Грузия има сякаш най-красивата природа, най-вкусната храна и най-гостоприемния народ.

Затова и от десетилетия насам Грузия се е превърнала в любима дестинация за летовниците от средната класа на Русия, които се тълпят лятото по черноморските плажове на Грузия, а зимата - по високите ѝ, снежни планини, за да се отпуснат накрая в модерния Тбилиси.

Началото на войната в Украйна накара много руснаци да преоткрият тази дестинация. Така през 2022 г. Грузия е посрещнала над 1,1 млн. руски граждани в сравнение с 200 хил. през 2021 г.

Този брой тепърва нараства, след като през май тази година Москва смекчи правилата, забраняващи директните полети между двете държави.

Това затопляне в отношенията между двете държави идва и от факта, че управляващите в Тбилиси - партията "Грузинска мечта", търсят целенасочено по-близки отношения с Кремъл. Всичко това води и до по-засилен туристически поток.

Далеч не всички грузинци обаче са доволни. В социологическо проучване, проведено през март тази година, едва 4% от анкетираните 1500 души посочват, че руснаците са добре дошли в Грузия.

Според данните около 1/4 толерират руснаците само заради парите, които харчат, докато посещават страната. Същевременно с това над 30% са категорични, че на руснаците трябва да им бъде забранено да влизат в Грузия, докато Москва не се откаже от контрола над окупираните региони Абхазия и Южна Осетия, които представляват около една пета от територията на страната.

Напрежението нараства, когато местни грузински и украински активисти организираха през уикенда протести срещу акостиращите руски круизни кораби в пристанищния град Батуми.

Клипове, споделени от местни медии, показват руски туристи, които защитават войната на Русия срещу Грузия от 2008 г. и се подиграват на демонстрантите от балконите си.

Тайланд

В момента Тайланд е една от по-достъпните екзотични дестинации за руските туристи, а възможността за безвизово пътуване прави азиатската държава особено привлекателна.

И това вече се усеща - потокът от руснаци към Тайланд се е увеличил с над 1000% за последната година, става ясно от доклад на Bloomberg.

Междувременно официалната статистика на кралството показва, че общо 791 574 руснаци са влезли в страната за първите 6 месеца на 2023 г.

Особен наплив има към град Пукет - парти столицата на Тайнанд, като руснаците често се ориентират и към купуване на имоти и траен престой. Някои от тях избират страната като място, където да изчакат войната да премине.

Москва активно се опитва да стимулира изграждането на по-тесни връзки с кралството, като руският външен министър Сергей Лавров долетя в Банкок през юли, за да приветства "важността на засилването на сътрудничеството в търговията и инвестициите".

Обединените арабски емирства

И по-конкретно Дубай. Макар че и преди войната руските богаташи често се ориентираха към пищния лукс на емирството, за да харчат в разкошните му молове парите си.

След като силите на Кремъл нахлуха на украинска територия обаче, Дубай се превърна в един от малкото такива центрове, където на руснаците не просто не се гледа с лошо око, а са добре дошли.

Броят на руснаците, летящи до страната от Персийския залив, се е увеличил с 63% миналата година. В ОАЕ също се наблюдава скок на руски емигранти, които съобщават, че се чувстват по-спокойно в пустинния град, отколкото в западните страни, защото няма публични прояви на подкрепа за Украйна.

Двустранните отношения между Русия и ОАЕ се затвърждават още повече от факта, че много руски фирми се преместват в Дубай, позволявайки им достъп по този начин до световните пазари.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук