Дания оттегли разрешение за планиран тръбопровод, предназначен за норвежки газ към Полша, като се позова на необходимостта да се прецени дали проектът ще навреди на местообитанията на определени видове мишки и прилепи, съобщават световните медии

Решението представлява неуспех в усилията на Полша за енергийна сигурност. Полша разчита на тръбопровода, наречен Baltic Pipe, да помогне за ограничаване на зависимостта му от руските енергийни източници.

Датският съвет по жалбите за околната среда и храните обяви, че е отменил разрешение, издадено през 2019 г. за Baltic Pipe.

Според комисията по жалбите разрешението за проекта, дадено от Датската агенция за опазване на околната среда, не предвижда в достатъчна степен мерките, които ще бъдат предприети за защита на полски мишки, скандинавски брезови мишки и прилепи по време на строителството на 210-километровия тръбопровод през Дания. 

Решението означава, че датската агенция за околната среда ще трябва да извърши повече проучвания. 

Полша се надява разрешението в крайна сметка да бъде дадено, коментира заместник-министърът на външните работи на Полша Марчин Пшидач.

"Защитата на околната среда е много важна и трябва да се съобразяваме с всички разпоредби, но също толкова важна е енергийната сигурност и трябва да претеглим тези две неща по такъв начин, че този проект да може да бъде завършен", каза той.

Baltic Pipe е проектиран да доставя природен газ на Норвегия от Северно море през Дания до Полша. Завършването на тръбопровода се очакваше през есента на 2022 г.

"В интерес на Полша и цяла Централна Европа е да се завърши този проект възможно най-скоро и ние разчитаме на добрата воля на датското правителство", каза Пшидач в интервю по държавното радио.

Полша е разочарована, когато миналия месец администрацията на Байдън се отказа от санкциите срещу компанията, която контролира "Северен поток 2", почти завършен газопровод, който ще доведе руски газ до Германия.

"Северен поток 2" ще позволи на Русия да заобиколи Украйна, лишавайки я от изгодни транзитни такси и вероятно премахвайки предимството на Киев в борбата с Москва.