Ръководителят на стратегическото командване на Съединените щати генерал Джон Хайтън заяви, цитиран от Defense News, че Вашингтон няма доказателства, че Русия притежава "непобедима" свръхзвукова ракета, но призова да повярваме на думите на руския президент Владимир Путин за съвременни оръжия, разработвани от Москва.
"Няма да ви давам подробности за средствата, които използваме, за да наблюдаваме това. Няма да ви разкажа технически подробности за възможностите на тези ракети. Но мога да ви кажа, че наблюдавахме как Русия и Китай тестват свръхзвукови оръжия" - каза Хайтън.

Той не е уточнил дали руската ракета в процес на разработване или вече се тества, но подчерта, че изявленията на Путин трябва да се приемат напълно сериозно. "Трябва да повярвате на твърденията на Владимир Путин за това, на което той работи", отбеляза генералът.

Според думите му, през последните години САЩ също са провели тестове на хиперзвуково оръжие, но те не са били "напълно успешни" и са били прекратени. В същото време Хайтън каза, че се надява, че всички допуснати грешки ще бъдат взети под внимание и че развитието в тази посока ще продължи.


Свръхзвуковият "Кинжал"

Както посочва изданието, въпреки факта, че в продължение на много години, Управлението за отбранителни перспективни изследователски проекти на САЩ не получава достатъчно финансиране, през 2018 г. обемът на инвестициите е нараснал до 108.6 милиона долара от 85,5 милиона долара през 2017 г.. Управлението очаква, че през следващата година нейното финансиране ще се увеличи с 136 процента - до 256,7 милиона долара.

На 1 март, по време на реч пред Федералното събрание, Путин заяви, че нова свръхзвукова въздушна ракетна система - "Кинжал" - е вече част от руската армия. Руският лидер подчерта, че това оръжие няма аналози в света.

Превод и редакция: БЛИЦ