Броят на новородените бебета в Италия удари ново рекордно дъно през 2018 г., а населението на страната се топи, докато средната му възраст се покачва. Това показват данните на националната статистическа служба ISTAT, цитирани от "Ройтерс".

Икономисти алармират, че демографската криза в Италия, свързана с топящото се население и застаряващата работна ръка, е една от причините за хронично свиващата се икономика на страната. Предвижда се ситуацията да продължи да се влошава.

Броят на новородените бебета е спаднал с 18 000 до 440 000 през миналата година - най-ниското ниво от обединението на Италия през 1861 г., отчитат от ISTAT, докато починалите са 633 000.

Общо населението е намаляло със 124 000 до 60,36 милиона души - четвърта поредна година на спад, което означава, че от 2014 г. Италия е изгубила 400 000 граждани, равнозначно на седмия най-голям град в страната, Болоня.

"Ние сме в ужасно състояние", коментира вътрешният министър и лидер на "Лига" Матео Салвини статистическите данни. Това е истинската криза, а не икономическата криза, добави той.

Броят на италианците, които са се преместили в чужбина, се е увеличил с 1,9 на сто на годишна база през 2018 г., докато новопристигналите в страната от чужбина са намалели с 3,2 на сто.

Чужденците представляват 8,7 на сто от населението към края на годината, което означава, че има 55,1 милиона италианци. Това е спад с 677 000 спрямо 2014 г., което е равносилно на населението на Палермо, петия най-голям град в страната.

Болцано, на северната граница с Австрия, е единствената италианска провинция, където новородените са повече от починалите през миналата година. Най-висока смъртност е отчетена в северозападния крайбрежен регион Лигурия.