Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел пое отговорност за скандала във Федералната служба по миграция и бежанци, предава Deutsche Welle. „Не търся лесен път. Нося политическа отговорност за това“, заяви Меркел в предаване на телевизионния канал ARD, излъчено в неделя.
Съгласно думите й, в ситуация на безпрецедентен наплив на бежанци през 2015 г. тя се е намесила в службата, за да облекчи работата й. Въпреки това германският лидер категорично отхвърли обвиненията, че се е ръководила от принципа „скоростта на разглеждането (на молбите за убежище) е по-важна от качеството на проверките“.

Четете още: Мигрант изнасили и уби 14-годишна германка, после си хвана пътя за Ирак под носа на полицията!  

И до този момент Меркел остава убедена в правилността на решението да отвори границите. „Знам, че именно на канцлера лежи политическата отговорност за повечето събития, случващи се в страната, и аз поемам тази отговорност“, увери Меркел. По-рано германските социалдемократи, партньори на Съюза (ХДС/ХСС) в коалицията в Берлин, обвиниха Меркел в открита намеса в работата на Федералната служба по миграция и бежанци. „Меркел се опитва да избегне своята отговорност“, заяви заместник-председателят на ГСДП Рафл Щегнер, като същевременно настоя за „незабавно разследване“ на действията на канцлера.