Историкът Ед Оуенс, който изучава британската монархия, смята, че процесът на предаване на кралската власт на принц Чарлз е започнал, съобщава "Дейли Експрес".

"Смъртта на кралицата няма да предизвика криза в кралското семейство, казва Оуенс. - Символичното предаване на властта на Чарлз вече е в ход".

Той изтъква, че напоследък принцът все по-често замества майка си по време на събития и е поел титлите, които преди това са били притежание на Елизабет II.

Причината за обсъжданото е станало влошеното здраве на 95-годишната кралица. В края на октомври лекарите й препоръчват да се въздържа от публични събития.

След това тя отмени посещение в Северна Ирландия, отмени пътуване до конференцията на ООН за климата в Глазгоу и отиде в болница за изследвания. През ноември Елизабет II не присъства на церемониите по случай Деня на загинаите. Официалното обяснение беше, че е разтегнала гърба си.

По-рано беше съобщено, че експертите поставят под въпрос шансовете на принц Чарлз да стане крал. Историкът Мартин Винер не изключва възможността коронацията му да доведе до разпадането на Общността на нациите.

Принц Чарлз е най-големият син на Елизабет II, към когото ще премине британският престол след нейната смърт. Освен него кралицата има още три деца: принцеса Ан, принц Едуард и принц Андрю, който бе замесен в обвинения в изнасилване на непълнолетни момичета.

Втори по ред за британския престол е синът на Чарлз - принц Уилям. По-малкият му брат принц Хари се отказа от задълженията си на старши член на кралското семейство през 2020 г. и се премести в САЩ.

Превод и редакция: БЛИЦ