Украйна обвини руските въоръжени сили, че са хвърлили над завода „Азовстал” в Мариупол фосфорни бомби. Във видео, направено от въздуха и пуснато в социалните мрежи в неделя, се вижда атаката на завода, в който се крият бойците на „Азов” и цивилни, които не са успели да се евакуират, съобщава „Дейли Мейл”.

Кадрите започват с изглед от въздуха над „Азовстал”, след което внезапно руска ракета се взривява въз въздуха. „Искрите”, които всъщност са взривяващи се снаряди, падат на земята и се възпламеняват. От разстояние експлозиите изглеждат като гърмежи на пиратки, но всъщност това е поредица от безброй детонации.

Стотици такива „искри” падат по покривите на сградите и на територията на завода и се възпламеняват.

Украинците твърдят, че руснаците пускат фосфорни и касетъчни бомби 9M22S, които, според техен официален представител, горят с температура 2000 градуса по „Целзий”.

Украинските медии посочват, че руснаците признават за използването на забранените фосфорни и касетъчни бомби в разговор, прихванат от украинската служба за сигурност.

„Да, всички чакат Володка (бел. Путин) да тегли една ма*на на всичко тук, ще изтегли войските и ще нахвърля „Топола” (бел. ракети) тук. И така всичко, което е забранено от международните конвенции – касети, фосфор, всичко ни позволиха да пускаме там”, казва един руснак на друг, пише „Униан”.

Украинската служба за сигурност уверява, че такива записани разговори и събрани данни ще бъдат включени в материалите за международните, така че нито един руски военен престъпник да не избяга от наказание.