Туристите по плажовете на Балтийско море станаха неволни свидетели на впечатляващо зрелище, пише Die Welt. Плажуващите видяха руския "черен гигант" - най-голямата атомна подводница в света "Дмитрий Донской", пояснява авторът на репортажа.

Стратегическият ракетоносец на руския ВМФ прекоси Балтийско море на път от Северодвинск за Санкт Петербург за участие в главния военноморски парад. .

"По морето плава черен гигант - най-голямата атомна подводница в света. Редом с нея платноходките изглеждат като детски корабчета", пише Die Welt. 

Руският подводен крайцер има дължина 172 метра, а на борда му носят служба от 150 до 180 военни моряци, уточнява Die Welt. ТК-208 "Дмитрий Донской" е руски тежкия атомен ракетен подводен крайцер със стратегическо предназначение от проекта 941"Акула". Подводницата е първа в серията си.

Военният кораб беше модернизиран по проекта 941УМ. Той е въоръжен с ракетен комплекс "Булава" с 6 хиперзвукови ядрени бойни глави. 

Читателите на сайте Die Welt и под видеото на датския канал youtube са оставили интригуващи коментари, пише Русвесна:

Achim Kim T.: Уау! А сега нека да си представим, че на нейно място беше американска подводница. Веднага щеше да започне ропот на недоволство и ругатни по адрес на лошия Тръмп! 

Dr. M: За военната техника действа едно основно правило: съжалението е безплатно (например фрегатите на немските ВМС), а завистта трябва да се заслужи. И обектът на завистта сега плава по Балтийско море. 

Penny A.: Там сигурно няма специални интимни масички за военнослужещи от женски пол, значи тази подводница не струва нищо в сравнение с нашите гендерни военноморски сили. 

Stefan M.: Благодаря, разбрахме заплахата. Заради тази демонстративна поза, в която се пъчи Русия, светоните разходи за отбрана продължават да растат. 

Dar Veter: Кой можеше да си помисли, че те ще изпратят подводница от клас "Тайфун" в Балтийско море?! Последният парад на старата лейди. Тя е първата в своя клас и последната на служба в качеството си на изпитателен за своите приемници. Скоро тя ще си отиде завинаги и идеята да се покаже на света в Прибалтика и Санкт Петербург е блестяща.

Превод: БЛИЦ