Украйна планира да започне офанзива на левия бряг на река Днепър в Херсонска област, след като получи американски изтребители F-16 от Норвегия, съобщава германският вестник Die Welt.

От редакцията подчертават, че Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) държат плацдарм в района на Кринки на левия бряг от октомври 2023 година. Свалянето на няколко самолета отслаби натиска на руската авиация, което позволи на украинските войски още по-ефективно да отразяват атаките на силите на Москва. Сега, твърди изданието, руските сили търпят тежки загуби в района.

"От украинския плацдарм на Днепър до Крим са само около 60 километра. С разполагането на изтребители F-16, които Норвегия ще прехвърли през следващите няколко месеца, Украйна може да премине от отбрана към настъпление“, се казва в статията, пише "Фокус".

Отбелязва се, че една от ключовите условия за успех на украинските контраатаки ще бъде унищожаването на руските радарни инсталации и позиции на противовъздушната отбрана в Крим. По-конкретно, последните украински удари показват, че Руската федерация все още не се е справила с проблемите в своята противовъздушна отбрана, обобщава изданието.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук