Външната комисия на Сената на САЩ одобри с минимална преднина от един глас кандидатурата на бившия шеф на "Ексън Мобил" Рекс Тилърсън за държавен секретар. Очаква се той да бъде утвърден и в Сената, където трябва да получи обикновено мнозинство, тоест 51 от 100 гласа, и където републиканците имат 52 представители, съобщава ДПА, цитирана от БТА.
Тилърсън получи подкрепа в комисията с 11 гласа "за" и 10 "против", след като влиятелни републиканци като Джон Маккейн, Линдзи Греъм и Марко Рубио решиха да гласуват за него, макар че преди това изразяваха безпокойство заради връзките му с Русия. 

За Тилърсън са били всички републиканци, против - всички демократи в комисията. 

Според американската конституция, първият дипломат се назначава от президента, но трябва да бъде утвърден от сената, като може да се проведат неограничен брой изслушвания преди да се стигне до гласуване.
 
В сенатската комисия влизат 11 републиканци и 10 демократи, което означава, че ако дори един от представителите на Републиканската партия беше отказал подкрепа, кандидатурата на Тилърсън щеше бъде отхвърлена.

Сенатор Бен Кардин от Демократическата партия заяви, че не може да гласува за Тилърсън, защото е обезпокоен от отношението му към правата на човека, от подхода му при вземане на решения, както и от това, че като шеф на Ексън Мобил е лобирал против санкциите срещу Русия.

През юни 2013 г. президентът на Русия Владимир Путин награди Тилърсън с ордена „Дружба“ за значителен принос в укрепването на сътрудничеството в енергийния сектор.

САЩ може да признае Крим за руски, но това ще стане само при широко споразумение, съобразено с интересите на Украйна. Това заяви Рекс Тилърсън по време на изслушването му в Сената преди гласуването. Тилърсън определи Русия като заплаха, но въпреки това призова към сътрудничество с Кремъл.

Според редица анализатори Тилърсън ще доведе до нови отношения по оста Вашингтон-Москва, като бивш шеф на компанията Exxon Mobil и бизнесмен, поддържащ добри отношения с Русия.
 
Същевременно той отказа да приеме, че в Сирия се извършват военни престъпления. На въпрос на републиканеца Марко Рубио дали Путин е военен престъпник, Тилърсън заяви, че не би употребил тази дума. Той отговори уклончиво на голяма част от стотиците въпроси, зададени от комисията, което доведе до размяна на остри реплики в някои случаи.