Руските сили вероятно се насочват към украинската хидротехническа инфраструктура в Харковска и Луганска област, за да застрашат украинските позиции по река Сиверски Донец.

Това се посочва в дневния обзор на ситуацията в Украйна на Института за изследване на войната.

По този начин Кремъл се надява да спрее устрема на украинското контранастъпление.

На 20 септември руските сили извършиха наземни атаки в Донецка област.

На 20 септември руските сили не проведоха потвърдени наземни атаки западно от Хуляйполе и продължиха да нанасят рутинни артилерийски удари в цялата Запорожка област.

Руските сили продължават да влошават способностите си за генериране на сили, заради пропуски в обучението за водене на бой на изпратените в Украйна свой военни формирования.

Украинските сили пък продължиха да нарушават текущите руски усилия за възстановяване на наземните комуникационни линии през река Днепър в Херсонска област.

Назначените от Русия окупационни власти в Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка област обявиха на 20 септември, че ще проведат "референдум" за присъединяване към Русия, като гласуването ще се проведе от 23 до 27 септември.

Плановете на Кремъл за анексиране са насочени предимно към вътрешната аудитория.

Путин вероятно възнамерява да подобри възможностите за генериране на руски сили, като призове руския народ да се включи доброволно във война, уж за да защити новопризнатата руска територия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук