Руската офанзива в Украйна може да осигури ограничени допълнителни териториални придобивки в Донбас североизточно от магистрала E40, но вероятно ще кулминира преди превземането на големи населени райони като Славянск или Бахмут.

Това предполагат от Американския институт за изследване на войната (ISW) в прегледа си на последното развитие на военния конфликт.

Руските сили не са постигнали значителен напредък към Славянск или по протежение на Сиверск-Бахмут през последните няколко седмици и продължават да губят мощ в локализирани битки за малки и относително маловажни населени места в цяла Донецка област. Опитват да превземат Сиверск след превземането на Лисичанск и границата с Луганска област на 3 юли и все още не са достигнали града до 20 юли.

По същия начин не успяха да започнат директни атаки срещу Бахмут и до голяма степен се насочиха към битките за малки селища на изток и юг. Усилията за напредване към Славянск са почти спрели и не са постигнали значими печалби от седмици. Подновяването на активните сухопътни офанзиви след кратката оперативна пауза все още не се е превърнало в значим напредък на Русия, въпреки че е възможно или стабилният руски натиск, или завършването на руските усилия за възстановяване на бойната мощ да генерират ограничени успехи през следващите дни или седмици.

Руските войски сега се борят да се придвижват през сравнително слабо заселен и открит терен.

Украинските сили удариха Антоновския мост над река Днепър източно от град Херсон за втори пореден ден на 20 юли. Ръководителят на подкрепяната от Русия окупационна администрация на Херсон Владимир Салдо обяви, че мостът е затворен за товарен трафик за ремонт, но че остава отворен за пътнически превозни средства. Съветникът на украинската военна администрация на Херсонска област Сергей Хлан заяви, че украинските удари по Антонивския мост са направили невъзможно руските сили да транспортират тежко оборудване през моста.

Руските сили продължиха ударите по линията на съприкосновение, но не извършиха потвърдени наземни атаки по Южната ос на 20 юли. Южното оперативно командване на Украйна съобщи, че руските сили са изстреляли 20 ракети от противовъздушни системи С-300 в Херсонска област по неуточнени наземни цели през нощта на 19-20 юли. Руските сили нанесоха въздушни и ракетни удари по Мураховка и Новогрихоривка, Николаевска област, и по Пидьомския мост в Затока, Одеска област.

Украински партизани нападнаха руски окупационен персонал в Запорожката атомна електроцентрала (АЕЦ) в окупирания Енерходар, Запорожка област на 19 юли. Украинският център за съпротива съобщи, че партизанската атака е ранила девет руски окупационен персонал и е убила неопределен брой. Ръководителят на окупационната администрация на Запорожката област Владимир Рогов, подкрепян от Русия, заяви, че украинските "терористи", вероятно имайки предвид партизани, са атакували Запорожката АЕЦ с БПЛА камикадзе, които са много точни и е малко вероятно да рискуват да повредят ядрените реактори на Запорожката АЕЦ.

Ако е вярно, атаката на БЛА ще бъде най-сложната украинска партизанска атака, наблюдавана от ISW до момента. Геолокирани кадри показват шрапнели, но няма други доказателства за щети на 300 метра от реакторите на Запорожката АЕЦ, но тези кадри може да са били инсценирани, за да предизвикат паника и допълнителна антиукраинска пропаганда на окупационните власти.