Военно-ракетният американски разрушител "Доналд Кук" ("Donald Cook"), който е снабден с ракети "Томахоук", днес навлезе отново в Черно море. БЛИЦ припомня, че ескадреният миноносец пристига за първи път на 20 януари тази година във водите на Черно море.

"На 19 февруари 2019 година, в 17:00 часа (по московско време), разрушителят на американския флот "Доналд Кук", снабден с ракети "Томахоук", влезе в Черно море", това се съобщава от националния център за отбрана на Руската федерация.

От там допълват, че е организирано непрекъснато проследяване на американския разрушител от силите и съоръженията на Черноморския флот. Така контролът върху действията му се осъществява от разузнавателния кораб "Иван Хур" и малкия ракетен кораб "Орехово-Зуево".

В същото време от Шести флот на САЩ официално съобщиха, че "разрушителят Donald Cook (DDG 75) започна похода си на север, преминавайки през пролива Дарданели на път към Черно море на 19 февруари 2019 г., за да проведе операции по морска сигурност и да засили регионалната морска стабилност, както и да засили военноморски възможности на нашите съюзници от НАТО и партньори в региона".

"Всяко посещение тук ни дава уникалната възможност да работим с нашите регионални морски партньори," каза командирът на "Доналд Кук" Матю Пауъл и допълни: "Екипажът и аз очакваме с нетърпение да изучим богатата история и култура в този регион".

Операциите на кораба в Черно море ще засилят оперативната съвместимост със съюзниците и партньорите на НАТО и ще покажат колективната решимост за сигурността на Черно море по операция "Атлантическия конфликт".

Кораби от 6-и американският флот редовно навлиза в Черно море в съответствие с Конвенцията от Монтрьо и международното право.

"Доналд Кук" извършва военноморски операции в зоната на операциите на 6-ия флот на САЩ в подкрепа на интересите на американската национална сигурност в Европа.

"Шести флот на САЩ, със седалище в Неапол, Италия, осъществява пълния спектър от съвместни и военноморски операции, често съвместно със съюзнически и междуведомствени партньори, с цел да укрепи американските национални интереси и сигурност и стабилност в Европа и Африка", уточняват още от 6-и флот в официалното си съобщение.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!