Председателят на Европейския съвет Доналд Туск коментира основните теми на срещата от високо равнище между лидерите на страните от формата Г-7 във френския курорт Биариц, пише британският вестник The Guardian, цитиран от "Фокус". 

Той говори и за скорошната си среща с министър-председателя на Обединеното Кралство Борис Джонсън. Изказвайки се за срещата си с премиера, Туск отбеляза, че Джонсън ще бъде третият лидер на британските консерватори, с когото е обсъждал Брекзит, след Дейвид Камерън и Тереза Мей.

Туск заяви, че е „готов да изслуша идеи, които са оперативни, реалистични и приемливи за всички страни-членки на Европейския съюз, включително Ирландия, ако и когато правителството на Обединеното кралство е готово.“

„Единственото нещо, върху което няма да съдействам, е Брекзит без сделка“, добави той.

Председателят на съвета изрази и силни критики към Доналд Тръмп по редица въпроси. Той критикува постоянното използване на заплахи за налагане на вносни мита от страна на американския президент в търговските отношения и заяви, че търговските войни ще доведат до рецесия. 

Той осъди Тръмп и за оттеглянето на Вашингтон от ядрената сделка от 2015 г. с Иран и заяви, че това действие на Белия дом не е довело до положителен ефект.

Туск не се съгласи с американския президент и за това, че Русия може да бъде приета отново в Г-7. Той каза, че причините за това Москва да не присъства във формата, са анексията на Крим и военната намеса в източна Украйна, и те все още са валидни. Той добави, че Русия не следва демократичната траектория, очаквана от нея след студената война.

„Последните години показват, че за всички нас е все по-трудно да намерим общ език. Това може да е последният момент за възстановяване на политическото ни разбирателство. ", заяви председателят на Европейския съвет.

Той призова за защита на либералната демокрация, върховенството на закона и правата на човека в условията на възраждащ се национализъм и възход на авторитаризма.

По въпроса за пожарите, които бушуват в Амазония, Туск посочи, че споразумението за свободна търговия на ЕС с Бразилия и три други страни от Южна Америка, което все още не е ратифицирано, включва мерки за защита на околната среда.

„Трудно е да си представим хармоничен процес на ратификация от европейските страни, докато бразилското правителство позволява унищожаването на белите дробове на планетата.“, заяви той.

Ирландия и Франция заявиха, че няма да ратифицират споразумението, ако бразилският президент Жаир Болсонаро не промени политиката си за опазване на околната среда.

Туск намекна, че има признаци, че Болсонаро може да промени мнението си относно политиките, засягащи Амазония, и каза, че ЕС е готов да помогне в борбата с пожарите.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ