Папа Франциск сложи предпазна маска за първи път на публична служба, на която той и други религиозни лидери присъстваха на общ молебен за мир по света, предаде "Ройтерс".

Папата на публична службаПапата на публична служба

 

Светият отец носеше бяла маска на службата в римската базилика "Санта Мария в Арачели" - разположена в Рим. Преди това, той носеше маски само в кола, която го отвеждаше на седмичната му аудитория във Ватикана, за което беше подложен на известна критика, особено в социалните мрежи.

Преди дни, Папа Франциск се извини на вярващите, че не може да им стисне ръцете, тъй като правилата за неразпространение на пандемията налагат спазване на социалната дистанция.

Франциск присъства на богослужението с други християнски лидери в базиликата, включително Вселенския патриарх Вартоломей, духовен водач на православните християни. Едновременно с тях, на други места в Рим евреите се молеха в синагогата на града, а будистки, сикхи, индуистки и мюсюлмански лидери също се молеха за мир.

На 83 години и с отстранена част от белия дроб, когато е бил на 20 години поради болест, папата е сред рисковите за усложнения по Covid-19.

Италия е сред тежко засегнатите от пандемията страни в Европа. Италианският регион Ломбардия се подготвя да въведе полицейски час. Това е най-голямата ограничителна мярка в борбата с коронавируса в страната от отмяната на националната блокада през пролетта, информира АФП.  

 

Публична служба в РимПублична служба в Рим