Британското правителство в събота отхвърли призивите да уволни топ съветника Доминик Къмингс заради твърденията, че нарушава мерките срещу разпространението на коронавируса, пътувайки из страната, докато показва симптоми на заболяването.

"Обществеността направи извънредни жертви по време на тази пандемия и блокирането. Това не може да бъде едно правило за тези, които ги определят, а друго за британския народ", заяви лидерът на лейбъристите Киър Стармър.


Къмингс напуснал дома си в Лондон малко след като на 30 март му била поставена диагнозата, че се е заразил с вируса, а по-късно беше видян с малкия си син в близост до дома на родителите си в Дърам, на повече от 400 километра.

Съгласно мерките срещу разпространението на коронавируса, въведени на 23 март, всеки със симптоми трябва да се самоизолира в собствения си дом. И хората на възраст над 70 години - каквито са родителите на Къмингс, нямат право да приемат посетители. 

Британската опозиционна Лейбъристка партия заяви, че действията му предполагат, че Къмингс вижда себе си над закона, а либерадемократите заявиха, че това може да е повод за оставка.

Неназован министър заявил пред „Дейли Телеграф“: „Той ще трябва да си отиде. Това е просто арогантност."

Но говорител на премиера Борис Джонсън каза, че Къмингс е действал „в съответствие с насоките за коронавирус".

„Поради това, че неговата съпруга може да е заразена с коронавирус и голямата вероятност той самият да се разболее, за Доминик Къмингс е от съществено значение да гарантира, че малкото му дете може да бъде правилно обгрижвано", заяви говорителят в събота.

Доминик Къмингс е известен като човека организирал успешната кампания за излизане от европейския съюз по време на референдума за Брекзит. Някои го определят като „сивия кардинал“ в правителството на Борис Джонсън.

„Сестра му и племенниците му се бяха съгласили да помогнат, така че той отиде в къща в близост, но отделно от неговото семейство, в случай че помощта им е необходима", добави той.

На 24 март висш здравен служител каза, че „въпреки че ние насърчаваме всички да останат в собствените си домове ... ясно е, че ако имате възрастни, които не могат да се грижат за малко дете, това е изключително обстоятелство“.

Къмингс също отрече съобщения във вестник „Гардиън“, че полицията е говорила директно с него или семейството му по въпроса.