Израел съобщава за спад в ефективността на ваксината на Pfizer/Biontech срещу коронавируса в момент, в който вариантът Делта се разпространява в страната, информира ДПА, като се позова на израелското министерство на здравеопазването.

От 6 юни ефективността на ваксината за превенция на заразата е спаднала на 64 процента, казва министерството. През февруари ведомството беше казало, че ефективността на ваксината за превенция на заразата е 95,8 процента.

Препаратът продължава да допринася за избягването на сериозното заболяване и хоспитализацията в 93 процента от случаите, но през февруари в тази насока процентите бяха 99.

Броят на регистрираните инфекции нараства значително от около две седмици в Израел заради по-заразния вариант Делта, открит първо в Индия. Вчера 334 души дадоха положителен резултат на тестовете. За последно това се е случвало в рамките на един ден в началото на април. Много от заразените са млади хора.

От две седмици обаче не са били регистрирани смъртни случаи, свързани с вируса.

Израел с население от около 9,3 милиона души, ваксинира напълно 5,2 милиона души, тоест около 56 процента от жителите си.

Нарастването на новите случаи на зараза показва пред какво предизвикателство са изложени страните пред коронавируса дори и при ваксинирана голяма част от населението.Източник: bg-voice.com