Два австралийски района спорят за това чии крокодили са по-големи, съобщават местни медии. "Хората в Кеърнс пощуряха по пълнолуние заради твърденията на учени от Северен Куинсланд, че техните крокодили може да са по-големи от тези в Северната територия", пише местният вестник Ен Ти Нюз.

Ден по-рано "Кеърнс пост" написа, че крокодилите в Северен Куинсланд "може да са по-големи от братовчедите си в Северната територия, но едва ли някога ще ги открием".

Ен Ти Нюз е вестник от Северната територия, а "Кеърнс пост" се издава в Северен Куинсланд. И двете медии са собственост на Рупърт Мърдок.
Туроператор от Североизточен Куинсланд предложи в началото на седмицата 200 австралийски долара (150 щатски долара) на онзи, който заснеме най-големия крокодил.

Крокодилите са защитени животни в Австралия. Най-големите от тях, които са по-дълги от 5 метра, имат "свещен" статут. Убийството на някое от най-дългите влечуги се наказва с максимална глоба от 28 383 австралийски долара.

Най-големият крокодил, живеещ в плен, е Касиус Клей. Той е дълъг 5,48 метра, тежи 968 килограма и живее в зоологическа градина в Куинсланд. Крокодилът обаче е "роден и отгледан" в река Финис в Северната територия, където е и уловен през 1984 г.

Северната територия е известна с това, че има най-много от най-дългите крокодили в Австралия. През 1971 в. заради намаляващия им брой, властите наложиха забрана за лова им. Популация на крокодилите се увеличи и сега те са 100 000.

Поява на 7-метров крокодил в Северен Куинсланд наложи затваряне на плажове миналия ноември.