Близо две трети от новозаразените с COVID-19 през януари на територията на Англия вече са били преболедували коронавируса, предава Trud.bg

Това показва изследване на Imperial College London, публикувано в сряда. Заключенията на учените от авторитетния лондонски университет се основават на резултатите, получени в рамките на програмата React, която следи траекторията на разпространението на заразата, основана на 100 000 PCR, изпратени до британски домакинства в периода 5-20 януари. Върху 3582 души, които са били засечени като заразени, близо две трети (64,4%) са били вече преболедували или тествани положително за К-19.

Британският всекидневник „Дейли Телеграф” цитира мнението на професора по епидемиология от Imperial College London и директор на програмата React Пол Елиът, според когото технически погледнато не всички от тези случаи представляват повторно заболяване, защото конкретен индивид може да даде положителен резултат на два пъти по време на едно и също заразяване.

„Практически не знаем кога са били заболели - може да е било през май 2020 г. или миналата седмица”, казва експертът. Върху 1400-те положителни теста новият щам на коронавируса „Омикрон” е бил засечен в 99% от случаите.