Манвендра Сингх Гохил от Индия е първият принц, който е открит гей. Израснал е в огромен луксозен дворец в процъфтяващия Гуджарат. Винаги е заобиколен от слуги. Изглежда, че животът му до момента е изминал без проблеми, но не е така, пише Independent.
Синът и вероятният наследник на Махараджа Раджипа в Гуджарат в Западна Индия първоначално е принуден да пази в тайната своята сексуалност от общественото мнение. През 1991 г. се жени за принцеса на щаба на Джабуа в Мадхя Прадеш и живее в лъжа, а бракът му не му носи деца. В един момент принцът не може да издържи и признава на жена си, че е хомосексуалист. Две години след сватбата жената подава молба за развод, въпреки факта, че по това време в Индия това е почти невъзможно. Сексът между хора от същия пол в Индия е наказуем от закона.

Мъжът, който в момента е 52-годишен, криел тайната си дълги години след развода. Бившата му жена спазила обещанието си и не разкрила истината на никого.

През 2002 г. Мавендра претърпява нервен срив. Той отива в болницата. Там психиатърът казва на родителите му, че синът им е гей. Шокираните родители казват, че никой не трябва да знае за ориентацията на Мавендра. Принцът се опитва да се излекува, използвайки медицински и религиозни методи.

Все пак се стига до това принцът публично да обяви ориентацията си. Това признание става информационна бомба. Журналисти от цял ​​свят преувеличават тази новина. В родното място на принца дори били изгорени негови снимки. Хората започват да искат да се отнеме титлата му. Родителите под натиск от страна на обществото заявяват, че ще се откажат от него, лишавайки го от наследство.

От настояща гледна точка Манвендра решава да запази правата на ЛГБТ-хората в Индия. Неговият розов дворец се превръща в център за уязвими хора от ЛГБТ-общността. "Трябва да спася тези хора, които са останали без дом, иначе ще умрат или ще се самоубият", казва той.

Там започва да се осигурява медицинска, психологическа и финансова помощ, за да станат хомосексуалистите независими от семействата си. Принцът планира да използва центъра, за да предлага безплатни семинари за безопасен секс на младите хора от ЛГБТ, както и да води разговори с родители, които са възприели сексуалната ориентация на децата си.

"Има толкова много хора, които живеят двоен живот. Те живеят по начин, по който обществото иска", каза Манвендра.

От 1860 г. насам в Индия има закон, забраняващ "доброволно полово сношение с мъж, жена или животно в нарушение на естествения ред на нещата". Тези, които го нарушават, са изправени пред 10 години затвор.

Превод: БЛИЦ