Приемането на Украйна в НАТО не може да бъде в дневния ред на срещата на върха на пакта през юли във Вилнюс, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

"Трябва да сме пределно ясни по този въпрос: приемането в НАТО на воюваща страна не може да бъде включено в дневния ред", написа във "Фейсбук" Сиярто. Той добави, че евентуален график за приемането на Украйна в НАТО също не бива да бъде обсъждан.

Освен това е време НАТО да приеме сериозно предизвикателствата за сигурността, идващи от юг, т.е. нарастващата терористична заплаха и масовата нелегална миграция, пише още Сиярто.

Брюксел с коварен удар по Унгария заради позицията на Орбан за Украйна

Сигурността на Украйна трябва да бъде гарантирана след края на войната, но съюзниците от НАТО все още работят за уточняване на подробностите как да го направят, заяви от своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от Ройтерс.

"Трябва да направим така, че когато войната приключи, да имаме готова рамка, гарантираща, че това няма да е пауза в руските действия срещу Украйна", каза Столтенберг след края на неофициалната среща на външните министри на страните от НАТО в Осло.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук