"Нациите, в които се смесват европейци и неевропейци, вече не са нации", заяви Виктор Орбан по време на реч в Румъния през изминалия уикенд. Унгарският премиер прави подобни твърдения от години, но последните коментари бяха най-острите досега.

"Ние, унгарците, не сме смесена раса и не искаме да станем смесена раса. Страните, в които се смесват европейци и неевропейци, вече не са нации", каза Орбан по време годишния фестивал в Бъйле Тушнад, Източна Румъния в събота.

"Идеологически трик на интернационалистката левица е да се каже, че европейското население вече е смесена раса." Нещо повече - "ислямската цивилизация" заплашва да завладее континента".

"Има война, енергийна криза и военна инфлация, всичко това поставя завеса пред очите ни. Завеса между нас и половата идентичност и миграцията", продължи Орбан, като по неговите думи, ако на власт бяха Доналд Тръмп - в Съединените щати, и Ангела Меркел - в Германия, нямаше да има война.

Кухата фраза "Световен либерален ред" и мутирането на Западната цивилизация

"Има свят, в който народите на Европа се смесват с дошлите извън Европа. Това е расово смесен свят", каза премиерът. Панонската равнина, с етническата си смесица от унгарци, румънци и словаци и други, се противопоставяла на тази тенденция. "Готови сме да се смесване едни с други, но не искаме да станем смесена раса", обясни лидерът на "Фидес".

Припомняме, че Европейската комисия в момента съди Унгария заради закона срещу говоренето за ЛГБТ в образованието. Замразени са милиарди евро, които страната трябваше да получи. Критици на Орбан от либералните кръгове, често го обвиняват че води културна война срещу "западните ценности".

"Необходима е нова стратегия, която да е фокусирана върху воденето на мирни преговори и изработването на добро предложение за мир... а не върху спечелването на войната", посочи още лидерът на "Фидес", с което предизвика и реакция от страна на украинското Външно.

Унгарският премиер каза също, че Украйна никога няма да спечели по този начин войната, "просто защото руската армия има асиметрично надмощие". Според Орбан, тъй като Русия иска гаранции за сигурността си, тази война може да свърши само с мирни преговори между Русия и Америка.

Много е вероятно събитията в Украйна в крайна сметка да сложат край на западното господство и многополюсният световен ред да „почука на вратата“, допълни още той.