Мисията провалена - това е лаконичният коментар на италианските медии за посещението във вторник в Киев на премиерката Джорджа Мелони. Която според най-влиятелните всекидневници на Апенините била “вкаменена”, “засрамена”, “унизена” и “раздразнена” в президентския дворец на Украйна от домакина й Володимир Зеленски.

Поведението към гостенката му римският всекидневник “Република” определи като “унищожителна атака”, “свирепа реакция” и “дипломатически инцидент”, въпреки “щедрата кошница” на Мелони с подаръци за Зеленски, уточнява “Труд”.

Поводът за небивалия скандал в историята на външните отношения на Италия поне през последния половин век е отправените преди десетина дни критики към президента на Украйна от съюзника на Джорджа Мелони в управляващата дясноцентристка коалиция Силвио Берлускони.

Той нарочи в прав текст като главен виновник за сегашната война в Европа Володимир Зеленски и го посъветва да сяда по-бързо на масата за преговори, за да можел да гушне многото трилиони евро за реконструкцията на страната му.

И когато на заключителната пресконференция с Мелони във вторник вечерта президентът бе попитан какво мисли за казаното от четирикратния премиер на Италия по негов адрес, вместо да се измъкне дипломатично с остроумна реплика, Зеленски предпочете унищожителната тирада срещу опонента. В нея държавният глава очерта Берлускони като зъл гений, чиято къща никога не е била бомбардирана от неговите приятели - руснаците, в чиито двор никога не били влизали руски танкове и чиято съпруга не е била принуждавана да събира багажа на семейството му в три часа през нощта, подплашена от войниците на агресора.

Берлускони побесня от тези думи на Зеленски по негов адрес!

Тежки слова, които присъстващите на пресконференцията италиански журналисти веднага изтълкуваха и като укорителен въпрос към премиерката в Рим “Какво прави такава личност в коалицията ти?”, и като предупреждение, че докато тя управлява с близък приятел на Путин, мечтата ѝ да се утвърди като лоялен партньор на НАТО и САЩ, няма да се сбъдне.

Чест прави на италианските медии, че защитиха министър-председателката, подчертавайки, че тя съвсем дипломатично се е опитала да потуши скандала, посочвайки на пресконференцията, че личното мнение на някого не може да влияе на решението на правителството й. А то винаги било одобрявало единодушно решения в полза на Украйна, включително и занесената във вторник в Киев щедра кошница с нови подаръци - ангажимент за доставка в най-скоро време на пет изтребителя “Торнадо”, обещание за организиране в Рим през април на Международна конференция за възстановяване на Украйна и подкрепа на Одеса за Световна столица на културата през 2030 г.

Но според в. “Кориере дела сера”, явно окрилен от визитата на Джо Байдън в Киев в понеделник, Зеленски бил предпочел вместо да целуне ръка на гостувалата му дама, да й натрие носа заради вербалните своеволия на нейния коалиционен партньор.

За съжаление политическите неволи на Джорджа Мелони в Украйна може би не свършват с обидното според италианските медии поведение към нея на Володимир Зеленски. Защото на връщане към Италия във вторник вечерта, тя е трябвало да има кратка работна среща в Полша с държавния глава на САЩ Джо Байдън. Но само била мръзнала напразно дълго на летището в очакване на часа и мястото на “рандевуто”, които така и не й били съобщени. Все пак като утеха Мелони била получила кратко телефонно обаждане от президента, който я бил поканил да го посети във Вашингтон, за да се разберат.

Байдън претърпя зрелищен инцидент на излитане от Варшава ВИДЕО

А доколкото до реакцията на Силвио Берлускони на “свирепите слова” на Влодимир Зеленски, експремиерът на Италия посочи пред приятели в неговия романтично-шеговит стил, че познава много добре войната още от дете и се бил спасявал от бомбите по Милано, бягайки със семейството си далеч от родния дом.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук