За масово бягство от затвор в Индонезия, съобщават световните медии. Полицията започна операция по издирването на 100 затворници, избягали от място за задържане на остров Суматра рано тази сутрин. 

Затворниците успели да избягат от затвора в областта Сиак, в който имало общо 650 задържани, след бунт и последвал мащабен пожар. Към момента органите на реда са издирили и заловили 115 затворници, но още 100 са на свобода. На помощ на местните власти е изпратена армията, която се е включила в операцията по издирването.

Според информация на близки на част от затворниците, бунтът избухнал, след като надзирателите пребили жестоко няколко от задържаните, които били уличени в употребата на амфетамини. Трима затворници са получили рани от нож, а полицай е бил прострелян по време на размириците. 

Бягствата от затвора са нещо обичайно в Индонезия, където затворниците са държани при лоши санитарни условия в често претъпкани места за задържане. През 2013 г. имаше особено много бягства от затвора – включително случай, при който избягаха 150 задържани, някои осъдени за тероризъм.