Всеки долар, който се губи заради софтуерно пиратство, се равнява на $5.50 в изгубени възможности, твърдят от Microsoft. Ново проучване на IDC, спонсорирано от най-големия производител на софтуер в света, разглежда как нарушаването на авторските права се отразява на софтуерната екосистема като цяло, а не само какво е отражението му върху дадена компания.
Ако Microsoft си върне всеки от тези изгубени долари, то партньорите на компанията ще печелят по $4.37 повече на всеки $1 приходи, като в същото време ще намалят оперативните си разходи с $1.13. Това би била ситуацията, ако се допусне, че оценката на Business Software Alliance (BSA) за загубите, свързани със софтуерното пиратство, е точна.
Освен това, за да бъде всичко това вярно, трябва да се допусне и, че данните на BSA заслужават доверие, тъй като в миналото фирмата за проучвания е признавала, че числата са подвеждащи, писа arstechnica.com.

Кражбата на софтуер може да забави значително скоростта на продажбите или дори да спре цял един проект, ако в него бъде открит незаконен софтуер. От Microsoft казват, че ситуацията на развиващите се пазари е изключително тежка, което прави почти невъзможно за един легален партньор на компанията да оперира там.
От IDC обясняват, че компаниите могат да бъдат принудени да се конкурират с други фирми, които използват незаконен софтуер, като по този начин те намаляват своите оперативни разходи по нечестен начин. Освен това, възможно е и тези компании да губят голяма част от времето си в преговаряне с клиенти, които използват нелегален софтуер.
Още повече, те могат да бъдат и ограничени от гледна точка на създаването на по-голяма удовлетвореност на клиентите си, тъй като по-напредналите характеристики на продуктите не са в наличност в незаконните версии на софтуера.
В свое официално изявление Microsoft каза, че дори в една екосистема с добро здраве нелегалният софтуер създава скрити разходи и нарушения в продажбите. А най-лошото, според софтуерния гигант, е, че бързо растящото пиратство в някои икономики разрушава възможността за съществуване и успех на законния бизнес.
Естествено, Microsoft нямаше да си направи труда да спонсорира такова проучване, ако не може да извлече полза от това, коментира arstechnica. В доклада на IDC се отбелязва, че голяма част от злоупотребата с лицензи е неумишлена и, че „умните фирми” биха могли да помогнат на своите клиенти да легализират софтуера си, за да могат да ползват по-усъвършенствани програми.
В проучването на IDC се споменава и за няколко от партньорите на Microsoft (Microsoft Certified Partners), които, знаейки за наличието на незаконен софтуер, са постигнали разбирателство със своите клиенти и са оправили нещата, като по този начин са им помогнали да спасят реномето си и да спечелят по-голямо доверие.
IDC заявява още, че ако процентът на пиратството спадне само с няколко пункта, то милиарди долари ще бъдат налети в индустрията.
Съществува само едно голямо възражение срещу тези думи на фирмата за проучване, а може би и срещу целия й доклад. IDC базира проучването си на данни, доставени от BSA, а през последните години нейната методология за правене на оценки бе сериозно критикувана и поставяна под въпрос. Списание „The Economist” откри, че числата на BSA, свързани със софтуерното пиратство, се определят от неясна и съмнителна употреба на статистически данни с цел достигане до определено число.
Всъщност, дори ако данните на BSA не са лъжливи, то още през 2004 година IDC призна, че начинът, по който BSA доставя своите оценки, е доста подвеждащ, тъй като много от потребителите, използващи нелегален софтуер, не разполагат с финансовата възможност да си закупят законните му версии.
Оттук следва въпросът на какво може да се вярва в този доклад и какво може да се премахне от него. Няма съмнение, че присъствието на нелегален софтуер в бизнеса и сред клиентите може да доведе до проблеми за законните компании, които се опитват да просперират.
Сигурно е обаче и, че не всеки долар, който IDC, Microsoft и BSA смятат за загубен от нарушаване на авторските права, може да бъде превърнат в повече продажби за компаниите, заключава публикацията на arstechnica. /TechNews.bg