Пентагонът предупреди, че вероятността от война с Русия нараства. „Рискът от международен конфликт с участието на великите сили нараства“, заяви председателят на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили.

Обръщайки се към завършилите Военната академия Уест Пойнт*, той ги призова да се подготвят точно за такова развитие на събитията.

„В света, в който сега навлизате, има възможност за голям международен конфликт с участието на великите сили. И тази вероятност расте, а не намалява“, каза Мили, цитиран от международните медии.

Генералът класифицира Русия и Китай като световни сили.

„Сега сме изправени пред две световни сили – Русия и Китай, всяка от които има значителни военни способности и е сериозна заплаха за промяна на настоящите правила и световния ред“, каза той.

Междувременно US медиите припомнят, че тази седмица по инициатива на американската страна Марк Мили проведе телефонен разговор с началника на Генералния щаб на Русия Валери Герасимов

Те обсъдиха няколко въпроса, включително ситуацията в Украйна, и се споразумяха да запазят линиите за комуникация отворени.

*Уест Пойнт е най-висшата федерална военна образователна институция на американската армия, където учат онези, които по-късно стават елита на американските въоръжени сили. Кандидатите за прием трябва да получат препоръка за прием от член на Конгреса.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!