Преди една година бяха премахнати граничните проверки от Германия и Австрия към източните съседки. Една година след това повечето политици правят положителна равносметка, посочва Дойче веле.
Тази стъпка донесе неизброими ползи на хората от двете страни на германско-полската граница, заявява министър-председателят на федерална провинция Бранденбург Матиас Плацек. Ние трябва да използваме тези шансове, допълва той и апелира към хората от двете страни на бившата граница да изпълнят с повече живот новата нормалност в германско-полските отношения. На 21 декември 2007 година Полша и още осем страни-членки на ЕС бяха приети в т.нар. Шенгенско пространство. Шенгенските държави се задължават по-добре да контролират своите външни граници и ползват съвместно общата шенгенска информационна система. След множество разширявания към шенгенското пространство вече принадлежат 22 страни-членки на ЕС, както Норвегия, Исландия, а отскоро и Швейцария. Опасенията, че след премахването на граничните контроли ще се увеличи броят на трансграничните криминални престъпления, не се оправдаха.
Броят на престъпленията е намалял
Напротив, броят на регистрираните престъпления в пограничните региони в Бранденбург, Бавария, както и в Австрия е намалял. Баварският министър на вътрешните работи Йоахим Херман заявява, че престъпността вБавария бележи спад с около пет процента. Кражбите на моторни превозни средства са намалели с цели 20 на сто, а кражбите на вещи от автомобили са намалели с една четвърт. Министърът на вътрешните работи на Австрия г-жа Мария Фектер заявява в интервю за австрийското радио, че тази положителна тенденция се дължи на по-тясното сътрудничество с полицейските служби на новите страни-членки на Шенгенското пространство на изток. Някои проблеми се се пренесли по външната граница на ЕС, твърди Мария Фектер и заключава: "Проблемите, които ние имахме с нелегалните имигранти, както и с отделни нападения, сега са проблеми на нашите съседи." Федералният министър на вътрешните работи Волфганг Шойбле също категорично изразява задоволството си от съвместната работа с полицейските служби на новоприетите в Шенгенското пространство държави от Източна Европа. /БЛИЦ