Едуард Сноудън, който избяга от САЩ, в четвъртък критикува ареста в Лондон на основателя на „Уикилийкс“ Джулиан Асанж, наричайки го "черен ден за свободата на пресата", предават световните медии.

Сноудън избяга в Русия през 2013 г., след като публикува хиляди класифицирани документи в медиите за обширните дейности на проследяване и подслушване на правителството на САЩ.

"Снимките на посланика на Еквадор, който поканва тайната полиция на Великобритания да отиде в посолството, за да арестува издател на наградена журналистика от сградата, ще се окажат в историческите книги", написа бившият служител на Американската агенция за национална сигурност в социалната мрежа „Туитър“.

"Критиците на Асандж могат да се радват, но това е черен ден за свободата на пресата", заяви Сноудън. Той осъди решението на Еквадор да оттегли убежището на Асандж, който от 2012 г. живее в посолството на страната в Лондон.

Той нарече решението "извънредно и много вероятно безпрецедентно оттегляне на това, което поне ООН смята за легитимно предоставяне на убежище". Подобно на Сноудън, Асандж остава поляризираща фигура, а някои го наричат борец за откритост, докато други го обвиняват, че е враг на САЩ, опитвайки се да избегне справедливостта.

"Не трябва да съм съгласен с цялата журналистика на този човек, но вярвам, че той не трябва да бъде арестуван заради нея", пише Сноудън в отговор на критиките към методите на Асандж. Сноудън до голяма степен остава извън медийното внимание в Русия, след като властите му е предоставиха статут на бежанец.