Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за нови мерки в страните-членки на Общността с цел справяне с втората вълна на пандемията от COVID-19.


Днес тя предупреди, че се очаква през ноември обстановката с разпространението на коронавируса в ЕС да се влоши и призова следващия месец националните приложения за проследяване на заболелите да бъдат свързани към европейската система.

"Призовавам държавите-членки да работят в тясно сътрудничество. Смелите стъпки, предприети сега, ще помогнат за спасяването на човешки животи и защитата на поминъка. Нито една държава-членка няма да излезе незасегната от тази пандемия, докато всички не го направят", каза тя.

Днес Европейската комисия предложи поредица от нови мерки за борба с пандемията, като заяви, че ръстът на инфекциите на Стария континент е „много тревожен“.

За да се проследи по-добре разпространението на инфекциите, Брюксел заяви, че правителствата на ЕС трябва да координират своите стратегии за тестване и да използват по-широко бързи тестове за антиген, въпреки че глобалното предлагане на тези комплекти сега се затяга.

ЕК отделя още 100 милиона евро за закупуване на бързи антигенни тестове и за доставянето им на държавите-членки. Също така стартира нова съвместна поръчка.

Други мерки включват още една нова съвместна поръчка за медицинско оборудване за ваксинация и удължаване на временното спиране на митата и ДДС върху вноса на медицинско оборудване от страни извън ЕС.

Също така се предлага болниците и практикуващите лекари да не плащат ДДС за ваксини и тестови комплекти, използвани в борбата срещу коронавируса.