Европейската комисия не е доволна от напредъка на Унгария по изпълнение на реформите в областта на върховенството на закона и препоръча 7.5 млрд. евро кохезионни фондове за страната да бъдат замразени. В същото време Брюксел одобри плана ѝ за възстановяване и устойчивост, но ще задържи плащанията по него, докато Будапеща не изпълни всички условия.

Брюксел спори с правителството на Виктор Орбан за отпускането както на 7.5 милиарда евро редовни плащания от ЕС, така и на 5.8 милиарда евро безвъзмездни средства за възстановяване от пандемията.

Решението идва след продължили месеци наред разговори с правителството на Орбан за корупцията на високо равнище, независимостта на съдилищата, неправителствените организации и медиите, както и правата на малцинствата, припомня "Ройтерс".

Зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис потвърди положителната оценка на всеобхватния план за възстановяване на Унгария, но що се отнася до върховенството на закона само след като реформите бъдат приложени изцяло, достъпът до фонда за възстановяване на ЕС ще бъде отключен.

Валдис Домбровскис

Според него, въпреки че редица реформи са били предприети или са в ход, Унгария не е успяла да приложи адекватно централните аспекти на необходимите 17 коригиращи мерки до крайния срок 19 ноември, както се е ангажирала.

Те се отнасят по-специално до ефективността на новосъздадения Орган за интегритет и процедурата за съдебен преглед на прокурорски решения.

Комисията заключава, че ще са необходими допълнителни съществени стъпки за премахване на оставащите рискове за бюджета на ЕС в Унгария.

В резултат на това Брюксел реши да запази първоначалното си предложение от 18 септември за спиране на 65% от поетите ангажименти за три оперативни програми в рамките на политиката на сближаване, възлизащи на 7.5 милиарда евро.

Сега Съветът (държавите членки) ще разполага с време до 19 декември, за да гласува по въпроса. За да влезе в сила спирането на еврофондове, се изисква квалифицирано мнозинство.

Припомням, че допълнителният ход за спиране на 7.5 милиарда евро редовни фондове за Унгария е първият път, при който Брюксел използва нови правомощия за защита на бюджета при наличието на риск парите да бъдат изразходвани неправомерно.

На пресконференция еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан каза, че въпреки, че Унгария е предприела някои действия, за да разреши тревогите на ЕС, не е направила достатъчно.

Всъщност в плана Унгария се е ангажирала със 17-те коригиращи мерки заедно с други реформи в областта на върховенството на закона, свързани с независимостта на съдебната система, като ясно определен комплект от 27 конкретни подобрения, наречени супермерки. Това означава, че не е възможно плащане по плана, докато Унгария не ги изпълни.

Що се касае до България някои политически анализатори са изключително скептични, дали транша, който вече получихме няма да бъде първи и последен.

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук