В неделя, 31 юли, в Митровица в Северно Косово започнаха въоръжени сблъсъци. Сирените за въздушна тревога се чуват в центъра на населената със сърби Северна Митровица в Косово и Метохия. Това съобщава сръбският вестник Danas.

В същото време, съдейки по кадрите в социалните мрежи, по улиците се чуват и звуци от изстрели. 

Според изданието сирените работят от около час. Призовават се гражданите да не напускат домовете си и да стоят далеч от прозорците. Освен това местните медии съобщават и за въоръжени сблъсъци на сръбско-косовската граница.

На терен са изпратени специалните части, полицията и КФОР, пишат сръбски медии.

А порталът на изданието "Вечерне новости" съобщава, че жителите са започнали да строят барикади в местността Рударе, на магистралата Прищина-Лепосавич и недалеч от град Звечан, като пътищата са блокирани.

„Пред новата база на граничната полиция на самопровъзгласилото се Косово, недалеч от административния център Ярине, бяха разпределени много бойци от отряда за бързо реагиране с автомати, каски и бронежилетки“, се казва в съобщението. 

Причината за недоволството беше промяната в правилата за пътуване в Косово. На гражданите със сръбски документи ще се издава документ за влизане и излизане, а от 1 август ще започне пререгистрацията на превозни средства с номера от Република Сърбия за Косово.

Граждани започнаха да се събират в центъра на Северна Митровица, а по неофициална информация, хората ще се насочат към местността Рудар близо до Звечани, където ще издигнат барикади, предава Kosovo Online.

Относно алармените сирени, които се чуват от 17:40 часа в северната част на Косовска Митровица, в момента се следи ситуацията и се търси повече информация. Това заявиха от Информационния офис на щаба на Косовските мироопазващи сили, ръководени от НАТО (КФОР).

Очаква се президентът на Сърбия Александър Вучич да направи спешно обръщение към нацията относно извънредната ситуация, пишат медиите в западната ни съседка.

Припомняме, че Вучич наскоро каза, че Сърбия "никога не е била в по-сложна и трудна ситуация по отношение на Косово, и че Прищина планира атака над Северно КосовоПо неговите думи, "ситуацията е много по-сериозна, отколкото повечето хора си мислят".