Попълнете търсена ключова дума или фраза

Еколог разкри какви опасности идат след зима без сняг

https://blitz.bg/svyat/ekolog-razkri-kakvi-opasnosti-idat-sled-zima-bez-snyag_news723124.html Blitz.bg

Според учения обаче не трябва да се притесняваме от рязка промяна в климата

25 Ян. 2021, 02:17 50090 прочита 13 коментара
Ако през зимата не вали сняг, през лятото реколтата ще е слаба и няма да има комари и други насекоми, важни за хранителната верига. Предупреждението отправи Кимо Сааринен, директор на института по алергии и околна среда в Южна Карелия.

Комарите се размножават в среда, образувана от топенето на снеговете напролет. При липса на сняг те няма къде да се размножават. Отсъствието им на свой ред ще създаде проблеми с храненето на птиците, които ядат насекоми.

Липсата на сняг води и до лоша реколта на някои култури. Снежната покривка е източник на влага за почвата, а и предпазва посевите от ветрове и преохлаждане.

Въпреки липсата на сняг не бива да се притесняваме за рязка промяна в климата или за екологията, каза експертът. Той напомня, че е имало и други случаи на аномално топли зими.

Сааринен добави, че състоянието на повечето растения е същото като при обичайните за месец януари температури. 

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам