Военно-политическият наблюдател Александър Коваленко смята, че съобщенията за доставка на боеприпаси от Северна Корея в Русия трябва да се приемат с известна предпазливост, от една страна, и с хладна и предпазлива нагласа от друга страна.

„Бдителността се дължи на факта, че ако Русия наистина е в отчайваща ситуация в момента, тя изпитва критично недостиг на боеприпаси и оборудване, за да продължи войната в Украйна, и за сметка на ресурсите си не може да реши този проблем в своевременно и в пълен обем.Затова привличането на трета страна е изключително важна задача за нея.А КНДР изглежда доста подходящ кандидат.

КНДР разполага с доста широка гама от оборудване и боеприпаси,които подхождат на руската армия. Това е поради факта, че повечето от тези артикули са съветско-китайска техника и съответната унифицирана спецификация. Има потенциал както за прехвърляне на самите оръжия, така и на съответните боеприпаси, от които се нуждае и руската армия", пише той, цитиран от УНИАН.

Александър Коваленко отбеляза, че проблемът с доставката им се крие във факта, че единствената железопътна връзка между КНДР и Русия е Мостът на дружбата, тоест само една логистична артерия.

„КНДР преживява колапс. Причиненият от човека колапс, който стана резултат от техническа и технологична деградация, доведе до факта, че например транспортната индустрия там сега не е в най-добро състояние и тя няма да може да осигури потока от 24/7 влакове с боеприпаси. Просто няма такъв потенциал. КНДР дори не разполага с необходимия брой влакове, за да транспортира напълно боеприпаси и оборудване до Русия", каза Коваленко.

Експертът отбеляза, че сега основният поток от боеприпаси идва дори не от Централния военен окръг, а главно от Източния военен окръг.

„Улан-Уде, 6 хил. км до границата с Украйна, това не е Усурийск - 10 хил. км до границата на Украйна? Изчерпването на складовете и логистиката имат двойно отрицателно въздействие. Всъщност севернокорейските боеприпаси ще преодолеят този път - повече от 10 хил. км до Украйна", добави той.

Русия купува милиони артилерийски снаряди и ракети от Северна Корея. Това се доказва от разсекретени данни на американското разузнаване.

Северна Корея може също да достави на Русия 107 мм ракети Катюша, 122 мм ракетни установки, 155 мм или 122 мм артилерийски снаряди или други боеприпаси за малки оръжия, картечници или автоматични пушки.

На 30 януари 2023 г. генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че алиансът знае, че Северна Корея помага на Руската федерация във войната срещу Украйна.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук