Използването на подсилващи дози от ваксините срещу коронавирус причинява повече странични ефекти, твърдят експерти. Данните показват, че използването на бустерна доза от препарата на Pfizer след ваксинация с AstraZeneca, може да причини временно неразположение. Няма причина за притеснение, уверяват лекари, предаде БГНЕС.
 
Ново проучване е установило, че смесването на ваксината на AstraZeneca с подсилваща доза от препарата на Pfizer причинява повече странични ефекти отколкото всяка друга комбинация. Страничните ефекти обаче са леки и траят едва няколко дни.
 
Великобритания взе окончателното решение, че бустерните дози ще се правят само с препаратите на Pfizer. Това причини множество разногласия в обществото, след като две дози от ваксината на AstraZeneca бяха инжектирани на милиони хора над 50-те години – предимно настанени в домове за грижи и работници на първа линия. 
 
Проучване на Оксфордския университет събира 830 доброволци на възраст от 50 и повече години в цяла Англия, за да разгледат четири различни режима на дозиране на ваксини.
 
На участниците са били дадени две дози AstraZeneca или Pfizer, или една, последвана от друга (AstraZeneca след това Pfizer, или Pfizer след това AstraZeneca). Доброволците са били разпределени на случаен принцип. След поставянето на третата доза е трябвало да докладват как се чувстват една седмица след инжекцията. 
 
Резултатите от проучването показали, че при тези, които са получили AstraZeneca, а преди това са били ваксинирани с Pfizer, около 78 процента са чувствали умора. 65% от хората докладвали, че имат силно главоболие при смесването на препаратите. Наблюдават се още болки в ставите, треска и мускулни болки.
 
Учените предполагат, че когато се слага бустерна трета доза от предходния тип ваксина, страничните ефекти са по-контролирани. Обяснението за това е, защото AstraZeneca и Pfizer насърчават имунен отговор чрез различни стратегии.
 
Питър Оупъншоу, професор по експериментална медицина в Imperial College London, каза: 
 
"Най-интересният аспект е, че отговорите на антителата са били най-добри при схемата с две дози Pfizer-BioNTech. Проучването успокоява, че използването на смесен подход за ваксина е не само безопасен, но и потенциално може да даде имунни отговори, които са толкова добри или по-добри от тези, предизвикани от единичните ваксини."

Прочети още на: https://www.dnes.bg/koronavirus/2021/11/18/eksperti-busternite-dozi-prichiniavat-poveche-stranichni-efekti-no-sa-leki.510875