Международната общност като цяло изрази солидарността си с Ливан след експлозията във вторник в склад в пристанището на Бейрут, при който загинаха най-малко 100 души и бяха ранени близо 4000 души. Между съобщенията за солидарност и предложенията за спешна помощ ето как международната общност и някои държави реагираха на смъртоносния взрив в Ливан.

Франция

Кабинетът на президента Еманюел Макрон заяви, че Франция ще изпрати 55 служители по сигурността в Ливан и шест тона здравно оборудване, 10 лекари за спешна помощ също ще летят до Бейрут.

Френското президентство обяви в сряда, че Макрон ще замине за Бейрут в четвъртък.

"Франция винаги е на страната на Ливан и ливанския народ. Готова е да предложи помощ в зависимост от нуждите, изразени от ливанските власти", заяви външният министър Жан-Ив Льо Дриан в Twitter.

САЩ

Президентът Доналд Тръмп във вторник определи експлозията като възможна атака, въпреки че няма доказателства, потвърждаващи това твърдение.


Изявленията на ливанските лидери досега сочат, че взривът вероятно е причинен от силно експлозивен материал, който се е съхранявал в складове в столицата от години.

"САЩ са готови да окажат съдействие на Ливан", заяви Тръмп на брифинг в Белия дом. "Изглежда като ужасна атака."

Попитан по-късно, Тръмп коментира, че се е срещнал с някои американски генерали, които смятат, че взривът не е "някакъв вид събитие от производствена експлозия".

И според тези неназовани генерали "изглежда смятат, че това е нападение. Това е някаква бомба".

Пентагонът отправи въпросите към Белия дом.

Двама американски служители, говорейки при условие за анонимност, заявиха, че не е ясно от къде Тръмп получава информация, но че първоначалната информация не изглежда да показва, че експлозията е нападение.

Длъжностните лица заявиха, че информацията за момента е по-близка до това, което ливанските служители публично са заявили. Те добавиха, че все още е рано и може да се промени с течение на времето.

Великобритания

Премиерът Борис Джонсън заяви, че Великобритания е готова да окаже каквато и да е подкрепа, за да помогне на Бейрут.

"Снимките и видеоклиповете от Бейрут тази вечер са шокиращи", написа Джонсън в Twitter. "Обединеното кралство е готово да окаже подкрепа по всякакъв начин, по който можем, включително за засегнатите британски граждани."

В сряда британският министър на образованието Ник Гиб заяви пред БиБиСи, че Великобритания работи спешно, за да реши каква техническа и финансова помощ може да предостави на Ливан.

На въпроса за спекулациите за причините за взрива, Гиб коментира пред Sky News: "Разбира се, ливанските власти разследват причината за тази трагедия и преди да имаме резултатите от това разследване, е преждевременно да се спекулира."

Иран

Президентът Хасан Рохани заяви, че Иран е готов да изпрати медицинска помощ в Ливан, да помогне за лечение на пострадалите и да предостави друга необходима медицинска помощ.

"Надяваме се, че обстоятелствата за този инцидент ще бъдат определени възможно най-скоро и мирът ще се върне в Бейрут".

Външният министър Мохамад Джавад Зариф туитира във вторник: "Нашите мисли и молитви са с великите и устойчиви хора на Ливан. Както винаги, Иран е напълно готов да окаже помощ по всякакъв начин. Остани силен, Ливан."

Саудитска Арабия

Външното министерство на Саудитска Арабия заяви във вторник, че следи с голяма загриженост последствията от експлозията в пристанището на Бейрут, според държавната информационна агенция.

Потвърждава пълната подкрепа и солидарност на кралството с ливанския народ.

Турция

Турската фондация за хуманитарна помощ помага в търсенето на оцелели, копаят отломки, за да търсят хора и да извадят телата. Групата също мобилизира кухня в палестински бежански лагер в Ливан, за да достави храна на нуждаещите се, заяви Мустафа Йозбек, служител на организацията със седалище в Истанбул.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган разговаря с ливанския си колега Мишел Аун за мащабната експлозия и заяви, че Турция е готова да предостави хуманитарна помощ при нужда.

Палестина

Палестинските лидери изразиха съболезнованията си на ливанския народ след експлозията. Президентът на Палестинската администрация Махмуд Абас изрази своята солидарност и заяви, че Палестина е готова да предложи помощ на Ливан.

Междувременно лидерът на Хамас в Газа Исмаил Ханий се обади на ливанския президент, премиер и председател на парламента и изказа съболезнования.

Израел

Израел предложи хуманитарна помощ на Ливан във вторник, заяви израелският министър на отбраната Бени Ганц.

"Израел се обърнал към Ливан по канали за международна сигурност и дипломатически канали и предложи на ливанското правителство медицинска и хуманитарна помощ", се казва в писмено изявление на Ганц и външния министър Габи Ашкенази.

Междувременно израелски представител заяви, че Израел няма нищо общо с експлозията.

"Израел няма нищо общо с инцидента".

Ливан не признава държавата Израел. Израел окупира Южен Ливан повече от 15 години до 2000 г. и продължава да окупира ливанските ферми Шеба.

Израел води опустошителна война с ливанското движение Хизбула през 2006 г., по време на което армията унищожава голяма част от южните предградия на Бейрут.

Египет

Египетският президент Абдел Фатах ел-Сиси изрази съболезнования в телефонен разговор с ливанския президент Аун в сряда и заяви, че страната му е готова да предостави цялата възможна помощ на Ливан.

Сиси разпореди два самолета, пълни с медицинска помощ, да бъдат изпратени в Ливан, съобщават египетски медии.

Катар

Катарската държавна информационна агенция QNA заяви, че страната е изпратила първи военен самолет, превозващ медицинска помощ в сряда.

Още три самолета трябваше да последват по-късно през деня, съдържащи две полеви болници с по 500 легла, оборудвани с респиратори и други необходими медицински материали.

Кувейт

Кувейт достави медицинска помощ и други стоки от първа необходимост.

Министерството на здравеопазването заяви, че кувейтската помощ е пристигнала в Ливан с военен самолет в сряда сутринта, а кувейтският Червен полумесец заяви, че ще предложи каквато и да е помощ на Ливан, съобщи Кувейтската телевизия.

Тунис

Президентът на Тунис Кайс Сайед и политическите партии изразиха солидарност с Ливан след атаката.

Тунизийските медии съобщават, че Сайд е разпоредил незабавно два военни самолета, превозващи медицински консумативи, оборудване и храна, да бъдат изпратени в Ливан.

Русия

Руското министерство за извънредни ситуации заяви, че изпращат пет самолета с медицинска техника, полева болница и медицински персонал.

Всички медицински служители, пътуващи до Бейрут, ще бъдат оборудвани с лична защитна екипировка заради пандемията с коронавирус.

Холандия

Холандия изпраща специализиран екип за търсене и спасяване в Ливан, състоящ се от 67 лекари, медицински сестри, пожарникари и полицаи, които да съдействат за издирването на оцелели под развалините.

Кипър

Кипър заяви, че е готов да предложи медицинска помощ на съседен Ливан след мащабната експлозия.

"Кипър е готов да приеме пострадали лица за лечение и при необходимост да изпрати медицински екипи", заяви кипърският външен министър Никос Христодулидес пред държавния телевизионен оператор.

Във вторник взривът се усети в цял Кипър, който се намира на около 160 км.

Христодулидес коментира, че кипърското посолство в Бейрут, което е било затворено по време на взрива, е силно повредено.

Чехия

Чешки спасители потеглят от летище Вацлав Хавел в Прага.

Чехия изпраща 37 експерти за търсене и спасяване, придружени от 5 обучени кучета в Бейрут.

Световна здравна организация

СЗО изпрати травматологични и хирургически доставки в Ливан от складове в Дубай, за да помогне на жертвите в Бейрут, съобщи в сряда на брифинг в Женева, директорът на програмата на организацията за извънредни ситуации в здравеопазването Майкъл Райън.

"Вече започнахме да доставяме травматологични и хирургични комплекти от регионалния ни склад в Дубай. Нашите екипи са на място. Екип от нашия офис в страната е на място. Ние имаме експерти по логистика и други специалисти там".

Спешният екип на СЗО също е готов незабавно да отпътува за Бейрут и може да бъде изпратен в страната, ако това бъде поискано от Ливан, каза той. СЗО работи в тясно сътрудничество с Международната федерация на обществата на Червения кръст и Червения полумесец.