Бившият временно изпълняващ длъжността президент на Боливия Жанин Аниес се е самонаранила в затвора, здравословното й състояние се оценява като стабилно. Това съобщи в събота вътрешният министър на страната Карлос дел Кастило, цитиран от местния вестник Pagina Siete, предават от focus-news.net

"Със съжаление съобщавам, че г -жа Жанин Аниес се опита да се нарани тази сутрин, но ние съобщаваме, че здравословното й състояние е абсолютно стабилно. <...> Няма причини за безпокойство", цитира думите му вестникът .

Адвокатите на Аниес многократно са искали тя да бъде освободена от затвора поради здравословни проблеми. Вътрешното министерство на Боливия публикува изявление, в което се казва, че медицински преглед показва, че бившият и. д. президент няма нужда от хоспитализация.

Аниес е в ареста от 13 март във връзка с разследване на държавен преврат, в което тя е обвинена в тероризъм, подбуждане към въстание и конспирация. В същото време бяха арестувани няколко бивши министри и бивши командири на армията, флота и военновъздушните сили. Аниес се смята за жертва на политическо преследване.

През ноември 2019 г. бившият президент на Боливия Ево Моралес подаде оставка на фона на протестите срещу преизбирането му, които бяха подкрепени от военните. Аниес, която по това време беше вторият заместник-председател на Камарата на сенаторите, обяви, че ще поеме поста на държавен глава до провеждането на нови избори, и назначи своя кабинет. През октомври 2020 г. в страната се проведоха президентски избори, спечелени от сподвижника на Моралес Луис Арсе, който стана президент.