Бивш ръководител на щаба за стратегическо планиране на НАТО призовава Алианса да засили патрулите в Балтийско море на фона на руската заплаха, съобщава германският вестник Bild.

"Русия може да се опита да отреже балтийските страни - Естония, Латвия и Литва - от линиите за доставки на НАТО през Балтийско море и по този начин значително да усложни тяхната защита.

Русия тества нашата отбрана по-специално тук и търси пропуски“, предупреди пред изданието Щефани Бабст, високопоставен служител, посветил над 20 години от кариерата си на НАТО, включително като заместник-генерален секретар по публичната дипломация.

"От военна гледна точка регионът на Балтийско море е много сложен. Наистина две силни във военно отношение държави, Финландия и Швеция, се присъединиха към НАТО, пише „Фокус“.

Но без безпрепятствен достъп до Балтийско море защитата на всички страни от НАТО в този регион ще бъде трудна“, отбелязва експертът.

Бабст предупреждава за "неконвенционални военни действия“ в региона: руският президент Владимир Путин, според нея, не смее да предприеме военна атака, а разчита на други враждебни действия.

Например целенасочено заглушаване на GPS предаватели на самолети и кораби в Балтийско море или системни шпионски дейности.

"Русия очевидно е загубила влияние и достъп до региона на Балтийско море и сега търси възможни военни и цивилни "слаби точки“ сред партньорите в Алианса“, твърди Бабст.

"НАТО трябва незабавно и постоянно да патрулира в Балтийско море с военни кораби“, препоръчва тя, отбелязвайки, че въздушното наблюдение в Балтийския регион също трябва да бъде засилено.

"И стратегически важните острови Готланд (Швеция), Борнхолм (Дания) и Оланд (Финландия) трябва бързо да бъдат укрепени военно“, допълва още Бабст.

Алиансът вече е започнал да се фокусира върху "критичната подводна инфраструктура“, казва експертът, но подводните кабели (например за интернет) и вятърните паркове "трябва да бъдат част от отбранителните планове на НАТО...

Това изисква цялостна стратегия, която ще ни подготви добре за всички военни рискове в региона на Балтийско море“, подчертава бившият ръководител на щаба за стратегическо планиране на НАТО.

Тя също така смята, че Германия трябва да ускори планираното разполагане на бригада на Бундесвера в Литва. Според изявление на министъра на отбраната на ФРГ Борис Писториус, тя ще бъде напълно готова едва до 2027 година.

 "Не би трябвало това да отнема години. Русия няма да ни чака“, алармира Бабст.