Наркобаронът Ел Чапо е предал контрола на своя безмилостен картел в ръцете на свой стар партньор, а не на своите безразсъдни синове. 

62-годишният Хоакин Гусман бе осъден на доживотен затвор през юли, след широко отразен в медиите процес в САЩ. 

Той бе признат за виновен през февруари в трафик на тонове кокаин, хероин и марихуана, докато е бил на чело на мексиканския картел Синалоа. 

Сега лидерството на картела е в ръцете на бившия партньор на Чапо Исмаел "ЕЛ Мейо" Замбада, като синовете на Гусман - Айван и Хесус - само трябвало да му помагат.  

Болнавият трафикант на дрога, който е на 71 години, е последният оцелял член на оригиналния картел Синалоа, успявайки да се измъкне от ръцете на властите и конкурентни картели години наред. 

Чапо е позволил на Мейо да поеме контрола на картела след ареста и екстрадицията му в САЩ. 

Дънкан Ууд, директор в Института на Мексико към Центъра Уилсън заяви пред "Дейли Стар": "По някакъв начин, все пак той е семеен човек и иска да защити своите синове. Ролите на синовете му въобще не са толкова главни колкото тази на Замбада.

Според мен има някаква договора между Чапо и Мейо, че Замбада е начело, но все пак синовете му са важни. Те обаче дори не са лейтенанти, те са нещо като управители на различни райони".  


Айван 


Хесус

Както Айван, така и Хесус имат репутацията на безразсъдни и агресивни. И двамата са лишени от стратегическото мислене, помогнало на Чапо да изгради своята империя. 

Междувременно е известно, че хора, работещи за крилото, ръководено от Айван, отиват да работят за Ел Мейо. Според слуховете конфликтът не е далеч.