Президентът на Франция Еманюел Макрон увери, че лидерите на Унгария и Италия имат основания да го считат за техен „основен противник“, след като бе представен от тях като общ враг, отговорен за мигрантските неволи на Европа, отбелязва европейската редакция на Politico, цитирана от Фокус. В отговор на обвиненията на унгарския министър-председател Виктор Орбан и италианския вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини, които се срещнаха по-рано тази седмица в Милано, френският президент заяви, че няма да „отстъпи на националистите и на онези, които се застъпват за речта на омразата".
„Ако искат да гледат на мен като на основен противник, имат право“, подчерта Макрон пред репортери в Дания, където пристигна на посещение.

Говорейки на съвместна пресконференция с Орбан, Салвини, който ръководи италианската крайнодясна „Лига“, обвини Макрон, че „проповядва уроци на чужди правителства" и пренебрегва молбите за помощ от Рим за справяне с имигрантите, пристигащи на италианския бряг. Междувременно Орбан заяви, че френският президент „води европейските сили, които подкрепят миграцията" и „иска да взриви Европейската народна партия (ЕНП) по същия начин, по който е постъпил с френската партийна система".