Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган е заявил в телефонен разговор днес с украинския си колега Володимир Зеленски, че Турция е готова да посредничи и да съдейства за разговори между Украйна и Русия, предаде Асошиейтед прес. 

Турция, която е членка на НАТО, поддържа близки отношения и с двете страни в конфликта и бе домакин на разговори между външните министри на Украйна и Русия, както и на среща на преговарящите екипи на двете страни, отбелязва АП.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също съобщи за телефонния разговор с Ердоган, който се е състоял в навечерието на разговор между Ердоган и руския президент Владимир Путин, допълва Ройтерс.

В Туитър Зеленски съобщи, че е подчертал необходимостта от незабавна евакуация на цивилното население от Мариупол, включително от гигантския стоманодобивен завод „Азовстал“, съобщава още АП.

Чавушоглу разкри какво обсъждат Путин и Зеленски чрез задкулисни връзки

Зеленски каза, че двамата с Ердоган са обсъдили и хода на преговорния процес и възможните гаранции за сигурността на Украйна от страна на Турция и други държави. 

В изявление на турското президентство за разговора се казва, че Ердоган е заявил готовност да предостави всякакво съдействие по време на преговорния процес и да предложи необходимата подкрепа, включително посредничество. Турският президент е казал също, че Турция гледа принципно положително на ролята на гарант.

На преговорите в Истанбул миналия месец украинската делегация обяви, че Украйна е предложила да приеме неутрален статут в замяна на гаранции за сигурността си. Същевременно страната би се ангажирала да не се присъединява към военни съюзи и да приема военни бази на своя територия.

Зеленски заяви в събота, че Украйна иска САЩ да се съгласят да бъдат един от гарантите за сигурността й, за да я защитят от бъдещи заплахи.


Източник: БТА