Турция откри голямо находище на природен газ в Черно море, обяви президентът на страната Реджеп Ердоган.

Той уточни, че запасите от газ на откритото находище възлизат на 320 милиарда кубически метра. 

"Това откритие би направило огромна разлика и ще отвори една нова ера за нас. Находището е най-голямото в историята, което Турция е отривала", каза Ердоган.

Миналия месец енергийният министър на южната ни съседка заяви, че сондажният кораб „Фатих“ започва изследвания в зоната „Туна-1“ (Tuna-1 zone).

Зоната е на 150 километра навътре в морето от турския бряг край град Карадениз Ерегли и е близо до българската и румънската морски граници. Освен това тя е и недалеч от големия румънски блок „Нептун“, в който преди 8 години OMV Petrom и „Ексон“ откриха сериозни залежи.

Според цитирани от „Блумбърг“ експерти е възможно България да се окаже един от купувачите на газа от предполагаемите залежи. „България, Украйна, Гърция могат да се окажат сред силно заинтересованите от закупуване на газа, ако Турция реши да го изнася“, коментира управляващият директор на консултантската компания „Меркел Енерджи“ Кристоф Меркел.

Ако сондажът се окаже успешен е възможно той да застраши газовия проект „Турски поток“, който стига до България и продължава през страната ни към Сърбия под името „Балкански поток“.

Изграждането на тръбата под Черно море беше започнато от „Газпром“, за да увеличи пазарния си дял в Турция и да намали зависимостта на Русия от Украйна като транзитна територия.

Предполагаемото откритие на Турция в Черно море идва и в разгара на териториален конфликт с Гърция и Кипър в Източното Средиземноморие. Там Анкара също изпрати плавателен съд за проучване на газови находища в територии, за които и Атина има претенции.

„В зависимост от размера на откритието, очаквам поне част от „Турски поток“ да остане неизползван. Защо Турция ще иска да продължи да внася газ от Русия?“, допълва експертът.

Амбициите на Турция, обаче, са да се превърне в основен участник на газовия пазар в района. Затова и предприема множество изследователски сондажи в Черно и Средиземно море.