Промяната на статута на "Света София" от музей в джамия ще бъде нещо като отговор на решението на американския президент Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел и суверенитета на тази държава над Голанските възвишения. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

"Ние ще можем да направим безплатен входа в "Света София", но ние можем да направим не само това. След местните избори ще върнем същинския статут на "Света София". Какво означава това? Ще сменим статута й от музей на джамия. Сега Тръмп обявява, че Ерусалим е столица на Израел. Не е ли така? Признава израелски суверенитет над Голанските възвишения. Ще получите отговор от Турция", каза турският президент, който говори на митинг в Трабзон.

Ердоган иска да върне на „Света София“ в Истанбул статута на джамия

Преди няколко дни Ердоган заяви, че турските власти могат да сменят статута на "Света София", за да може посещенията да са безплатни. Той каза, че туристи с всякакви вероизповедания сега могат да влизат в Синята джамия безплатно и по същия начин може да се действа със "Света София".

В момента входът в "Света София" възлиза на 60 турски лири.

Ердоган не иска да прави джамия от църквата Света София

Преди десетина дни Ердоган бе казал, че не подкрепя идеята за превръщането на музея "Света София" в Истанбул в джамия, тъй като според него "това може да доведе до сериозни последици".