Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че от днес ще започне процес на контролирано връщане към нормален живот, обвързан с нивото на разпространение на коронаривурса в различните окръзи, съобщава Анадолската агенция.

Президентът посочи, че окръзите в страната са класифицирани в четири групи според броя на случаите на коронавируса - окръзи с нисък, среден, висок и много висок риск от коронавируса. Той каза, че всяка седмица окръзите ще бъдат оценявани според нивото им на риск, като мерките за нормализиране ще бъдат актуализирани веднъж на две седмици.

Президентът посочи, че ще има затягане или разхлабване на мерките в зависимост от подобряване или влошаване на ситуацията с коронавируса в различните окръзи.

Ердоган каза, че забраната за излизане през уикендите ще отпадне в окръзите с нисък и среден риск от гледна точка на коронавируса, а ще продължи още известно време в окръзите с висок и много висок риск. Той посочи, че въведеният заради коронавируса вечерен час от 21.00 часа до 05.00 часа ще продължи.

Ограниченията за излизане на хората над 65 години и за тези под 20 години ще отпаднат в окръзите с нисък и среден риск. С изключение на окръзите с много висок риск кафенетата и ресторантите ще могат да работят от 07.00 до 19.00 часа с 50 процента от капацитета си.

Сватбени церемонии ще могат да се провеждат с присъствие на до 100 души в окръзите с нисък и среден риск, а в окръзите с висок и много висок риск - с до 50 души и при положение, че не продължават повече от 1 час.
Източник: petel.bg