Турският президент Реджеп Ердоган отхвърли ултиматума на Пентагона за закупуването на руски ракетен комплекс С-400.

"Покупката на С-400 не е свързана със сигурността на НАТО, САЩ или F-35 по никакъв начин“, заяви Ердоган на митинг в Диарбекир, съобщава турския телевизионен канал TRT.

"Причините за покупката на тези системи са очевидни“, допълни президентът и подчерта, че Анкара няма нищо какво да крие около употребата на руския ракетен комплекс. Реджеп Ердоган изрази надежда, че проблемите в отношенията между Турция и САЩ заради намеренията на Анкара да купи руска противоракетна система "могат да бъдат решени по същия начин, както и други проблеми“.

Изявлението на Ердоган е в отговор на говорителя на американското Министерство на отбраната Чарли Съмърс, който в петък заяви, че "ще има сериозни последствия за военните отношения между Турция и САЩ що се отнася до покупка на американски ракети Patriot и самолети F-35, ако Анкара купи руския С-400. Турция няма да получи F-35, ако вземе С-400“, каза говорителят.

По-рано тази седмица генерал Къртис Скапароти заяви пред Сенатска комисия, че се надява Турция да преосмисли решението си за покупката на руската ракетна система С-400.

Скапароти, който е един от високопоставените командири в НАТО, посочи няколко проблема на руските ракети, включително несъвместимост със системите на Алианса и заяви, че "С-400 е проблем за всички наши самолети, но по-специфично за изтребителите F-35“.

След продължителни и неуспешни преговори за закупуване на системи за противовъздушна отбрана от САЩ, през 2017 г. Анкара реши да купи руски системи за противовъздушна отбрана С-400.