Известният турски актьор Джунейт Аркън почина на 85-годишна възраст в болница в Истанбул, съобщиха турските медии. Аркън беше наричан и турският Ален Делон заради приликата си с легендата на световното кино.

Актьорът, участвал в много незабравими филми на турското кино, се е почувствал зле снощи и е бил откаран в частна болница, където по-късно издъхнал.

Според съобщение на болничното заведение Аркън е получил сърдечен удар в дома си и въпреки усилията на лекарите животът му не е могло да бъде спасен, предаде БТА.

Джунейт Аркън е артистичният псевдоним на актьора Фахреттин Джуреклибатър. Кариерата си в киното той започва през 1963 г. Участвал е в множество филми и е носител на редица награди.

Съболезнования по повод кончината на актьора изразиха турският президент Реджеп Ердоган, председателят на турския парламент Мустафа Шентоп, президентският говорител Ибрахим Калън, министърът на културата и туризма Мехмет Нури Ерсой, външният министър Мевлют Чавушоглу и много други.

Президентът Ердоган публикува в профила си в Twitter следното изявление:

"С голяма тъга научих за смъртта на великия артист Кюнейт Аркън, който е майстор на турското кино и е пример за всички нас със своето изкуство, позиция и характер. Пожелавам Божията милост към г-н Аркън. Моите съболезнования на неговото семейство, фенове, нашата кино общност и нашата нация."