Обвинявайки Брюксел, че иска Турция да се откаже от кандидатурата си за членство в Европейския съюз, турският президент Реджеп Тайип Ердоган намекна в интервю, че може да постави въпроса на референдум.
"Европейският съюз се опитва да ни принуди да се откажем от този процес (по присъединяване). Ако те не ни искат, трябва да го кажат ясно, те трябва да вземат решение", коментира Ердоган пред в. "Хюриет".

"Търпението ни не е безкрайно. Ако е необходимо, по-късно, ние също можем да се консултираме с нашия народ", изтъкна той, намеквайки за референдума във Великобритания за излизането от ЕС през юни.

Опитът на Турция за присъединяване към ЕС датира от 1960-те години, като официалните преговори започнаха през 2005 г. Но процесът затъна в проблеми, като настоящите напрежения не помогнаха с нищо за напредването на процеса, напротив.

Напрегнатите отношения между Анкара и ЕС допълнително се влошиха след неуспешния опит за преврат в Турция през юли. Оттогава около 35 хил. души бяха арестувани, а още десетки хиляди загубиха работата си, включително офицери от армията, съдии, учители, държавни служители и журналисти - в тежки репресии срещу предполагаеми привърженици на онези, които според Анкара са организатори на пуча.