Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави новоизбрания кмет на Истанбул Екрем Имамоглу.
 
"Поздравявам Екрем Имамоглу, който спечели изборите", написа Ердоган в Туитър.
 
Кандидатът на основната опозиционна Републиканска народна партия на Турция Екрем Имамоглу, който беше преизбран за кмет на Истанбул днес, нарече своя изборен „успех за целия град“.
 
След обработката на 99% от бюлетините, Имамоглу печели 54% от гласовете, а основният му съперник, кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Турция, най-близкият съюзник на турския президент Тайип Ердоган - Бинали Йълдъръм получи 45,1 % от гласовете. Йълдъръм вече поздрави Имамоглу за победата си на изборите, пише БГНЕС. 
 
"Тези избори не бяха спечелени от партията, а от цял Истанбул. Аз ще работя в полза на всички, без да се отчуждавам от никого. Това е мой житейски дълг. Крайните резултати ще останат в протоколите, затова призовавам всички - да са тук края на процеса и да не напускат избирателните секции, защото процесът не е приключил”, каза Имамоглу пред местни медии.
 
Имамоглу спечели 48.8% от гласовете на изборите за кмет на Истанбул на 31 март, изпреварвайки Йълдъръм, който получи 48,55% от гласовете. След като управляващата партия обжалва резултатите от изборите, ЦИК преброи бюлетините в няколко избирателни секции, но това не доведе до съществени промени. Имамоглу встъпи в длъжност на 17 април, но на 6 май ЦИК одобри призива на ПСР да отмени резултатите от изборите поради нередности и организира повторни избори на 23 юни. Това решение се обяснява с редица нарушения, по-конкретно с факта, че някои членове на избирателните комисии на избирателните секции не са били назначени измежду държавни служители, а част от протоколите са били неподписани.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!