Европейският съюз може да наложи санкции на съседите на Русия - централноазиатски държави, които според Брюксел помагат на Москва да заобикаля ограниченията.

ЕС изтъква, че износът на европейски продукти за тези държави се е увеличил значително през последните месеци. Пералните машини, употребяваните автомобили и фотоапаратите са особено разпространени в региона. Брюксел смята, че оборудването в крайна сметка се препродава в Русия, където електрониката се разглобява, а компонентите се използват за ремонт на военно оборудване, според „Телеграф“.

ЕС възнамерява да проведе разговори с представители на азиатските държави в близко бъдеще и да предупреди за последиците от нарушаването на режима на санкции. Ако това не доведе до спиране на реекспорта, ще последват ограничения. А те могат да бъдат наложени както срещу отделни юридически лица, така и срещу държави, заяви Сергей Гландин, партньор в адвокатската кантора NSP.

"ЕС може да използва два механизма. Първият е целенасочени санкции на т.нар. руска основа. Тук не е необходимо да се измисля нещо, те вече разполагат с инструмент.

Когато приеха осмия пакет от ограничения, те добавиха нов критерий: физическо или юридическо лице може да попадне под санкциите на ЕС, ако допринася за нарушаването на забраната за заобикаляне на въведените по-рано мерки. Вторият механизъм е регламент, който вече ще се прилага за европейските производители.

Този документ може например да предписва забрана за казахстанските въздушни превозвачи да превозват стоки в страната от ЕС. Те могат частично да затворят достъпа до пристанищата, да определят определени номенклатури на стоки, предимно военни и с двойна употреба, които са забранени за износ, реекспорт в Казахстан", допълни Гландин.

Междувременно Германия предложи да се затегне контролът върху крайните потребители на стоки с двойна употреба. Откакто тези продукти попаднаха под санкции, те се купуват активно от страните от бившия Съветски съюз, отбеляза Берлин. Трафикът на камиони в тази посока се е увеличил четири пъти, заяви Роберт Хабек, германски министър на икономиката.

Ще могат ли европейските държави да наблюдават цялата търговия между Москва и нейните съседи и след това да наказват нарушителите? Иван Тимофеев, генерален директор на Руския съвет по международни въпроси, отбелязва, че на теория това е възможно: "В ЕС започна прилагането на закона. Например, наскоро се появиха съобщения, че в Нидерландия са образувани над 40 наказателни дела за заобикаляне на ограниченията за Русия. Проследяването на нарушенията на санкционния режим е реалистично. То може да се осъществи чрез някои тайни свидетели, а освен това могат да се проследят финансовите трансакции, ако са в долари или евро, което технически е лесна задача“.

Друг е въпросът, че, разбира се, ще бъде много трудно да се контролира целият масив от реекспорт към Русия. Резултатът ще бъде по-високи цени на риска, т.е. посредниците просто ще взимат повече пари за услугите си, а тарифите за реекспортираните стоки ще нарастват, но, разбира се, това няма да пресече потока.

Самите съседи на Москва също могат да помогнат за проследяването на потока от стоки към Европа. Казахстан, например, ще стартира от 1 април онлайн система, която ще следи всички товари, пресичащи границата на републиката. Според съобщения в медиите Астана иска да докаже на западните си партньори, че спазва санкциите.

Според анализатори обемът на търговията на Русия със съседните страни в някои категории продукти се е увеличил със стотици проценти през миналата година. Благодарение на механизма за паралелен внос до края на декември Москва е закупила почти 2,5 млн. тона продукти на стойност над 20 млрд. долара.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук