Европейският съюз признава централната роля на Световната здравна организация (СЗО) за решаването на световни проблеми в областта на здравеопазването. В същото време смята за необходимо да се укрепи и реформира тази организация, се казва публикувана днес позиция на Евросъюза.

Световната здравна организация има водеща роля като координиращ орган при решаването на глобалните предизвикателства в областта на здравеопазването.

В същото време става ясно, че очакванията към нея често превишават нейните възможности и способността да оказва подкрепа на държавите-членки при развитието на стабилни и устойчиви системи на здравеопазване, се казва в документа.

Подчертава се, че ЕС има готовност да играе активна роля в процеса на укрепване и реформиране на организацията. 

Брюксел смята за необходимо да се реформира системата за глобално оповестяване при извънредни ситуации, както и да бъде въведено ясно диференциране между ограниченията за пътуване на хората и транспортирането на товари, за да се избегнат щетите за икономиките на държавите.

През юли президентът на САЩ Доналд Тръмп изпрати официално уведомление в Конгреса за излизането на страната от СЗО с аргумента, че организацията е отказала да проведе необходимите реформи.

САЩ ще пренасочат средствата от вноските за спешна нужда от здравеопазване по света. Тръмп дори обвини СЗО, че е укрила мащабите на епидемията от коронавирус в интерес на Китай. От Държавния департамент обявиха, че САЩ ще напуснат СЗО през юли 2021 г.